Arhitektura i fotografija

Koji biste muzej spasili u slučaju apokalipse?

Autor/izvor: DAZ / Architizer 01/08/2014

Serija fotografija Vitaliya i Elene Vasilieve stavlja poznate muzeje u neočekivan kontekst, propitujući time sudbinu umjetnosti i njenu ulogu u suvremenom svijetu.

Kvalitetna arhitektura često zahtijeva prikladan odnos mjesta i šireg urbanog konteksta. Međutim, ponekad je izazovno premjestiti pojedinu građevinu u novi kontekst u kojem nemaju nikakav odnos s okolinom. To kontekstualno razdruživanje je upravo ono što su ukrajinski fotografi Vitaliy i Elena Vasilieva napravili poznatim muzejima umjetnosti u svojoj seriji fotografija Apocalypse in art.

 

Tehnikama post-produkcije fotografi stvaraju nestvarne krajolike u kojima institucije poput Guggenheima ili Pompidou centra djeluju zaglavljenim u različitim katastrofama. Umjesto na agoniju za koju pretpostavljamo da će uslijediti nakon sličnih događaja, ove se fotografije usredotočuju na jedan osobito civiliziran aspekt našeg društva: arhitekturu i umjetnost.

 

 

 

Uništavanje ne obuhvaća muzeje već se dešava oko njih. Tako se stvara kontrast koji postavlja pitanja o ulozi umjetnosti u suvremenom svijetu i njenoj sudbini nakon konačne katastrofe. Na kakvo postolje stavljamo te građevine i kakvu posebnu ulogu dodijeljujemo umjetnosti?

 

 

 

Vidimo Niteroi muzej Oscara Niemeyera zatrpan snijegom, New Museum studija SANAA kako pluta oceanom i Pompidou centar zaglavljen u pješčanoj oluji. Poput umjetničkih djela unutar samih institucija, svaka je građevina snažno dekontekstualizirana. Koji biste vi muzej spasili u slučaju apokalipse kakvu vide Vasilievi?

 

 

 

Fotografije: Vitaliy i Elena Vasilieva

Via architizer.com

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: