Knjiga i film

Knjiga i film o Tomu Gotovcu: Apsolutni umjetnik

Autor/izvor: Perforacije Festival 08/02/2012

Završnica jednogodišnjeg projekta Vlaste Delimar i Milana Božića, posvećenog Tomu Gotovcu, održat će se predstavljanjem knjige i projekcijom filma 'Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer', na Gotovčev rođendan, u četvrtak, 9. veljače, u 19.30 sati, u kinu Europa.

'Ono što su Vlasta Delimar i Milan Božić napravili sa sjećanjem na Antonia Gotovca Lauera je interesantna i rijetka počast drugom umjetniku i prijatelju s kojim su dijelili svoje živote. Imamo pogled u privatni svijet jednog od najvećih konceptualnih umjetnika kroz prizmu performativne umjetničke privrženosti njegovih najbližih i vjernih prijatelja.' (Zvonimir Dobrović, su-urednik)

Vlasta Delimar i Milan Božić godinama su dijelili svoju profesionalnu kreativnost kao i svoj privatni život s Antoniom Gotovcem Lauerom. Stvarajući prema Gotovčevom fenomenološkom pristupu umjetnosti, u kojem je stvarni svijet oko pojedinca, umjetnička upotreba predmeta (uključujući i vlastito tijelo) kakvima jesu radije nego da stvaraju iluziju, trojica umjetnika elaborirala su svoje koncepte privatnih performansa.

Dijelili su svoje obroke, svoja otkrića, svoje muke i privatnost sa znatiželjnom i ponekad zbunjenom publikom dopuštajući pri tom nove kontemplacije o tome što to znači pronaći sebe kao svjesnog stvarnog svijeta gdje se međusobni odnosi i višestruka iskustva miješaju sa svakodnevnim životom, ili prikladnije, 'svakodnevnom umjetnošću'.

Nakon Gotovčeve smrti u lipnju 2010., Delimar i Božić odali su počast svom prijatelju i velikom umjetniku – iako prema Delimar, 'odati počast drugom umjetniku nikad nije jednostavno' – serijom performansa pod nazivom 'Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer', predstavljenih tijekom 2011. na mnogim lokacijama gdje je Gotovac izvodio tokom svog života diljem Hrvatske i inozemstvu: Veneciji, Londonu, Parizu i Beogradu.

Kako je ciklus stigao do svog kraja, Vlasta Delimar odlučila je proširiti opseg iskustava putem knjige koja će obuhvatiti serije performansa s nikad objavljenim fotografijama, unosima iz njenog privatnog dnevnika kao i pisanim sjećanjima Gotovčevih suradnika.Vlasta Delimar rođena je 1956. g. u Zagrebu. Završila je školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu (odjel grafike), te studirala povijest umjetnosti i etnologiju. Sudjelovala je u osnivanju Art magazina 1975. u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice umjetnika. Izvela je 30-tak različitih performansa, napravila 50-tak samostalnih i oko 200 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.  Danas je voditelj umjetničke organizacije „Moja zemlja, Štaglinec“. Ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj stranci ili državi. Zalaže se za ljudska prava, slobodu individue, poštivanje različitosti i ekološku svijest.

Milan Božić, rođen je 1958. u Zagrebu. Završio je školu za strojarstvo i elektrotehniku 1978. te potom studirao elektrotehniku. 1982. zaposlio se u tvornici Sintal (sinter metala). Od 1986. – 91. aktivan je u Aero klubu Zagreb (sportski pilot / zrakoplovno jedriličarstvo). Dragovoljac je domovinskog rata, a također je bio i nastavnik i zapovjednik nastavnih skupina (satnija – bojna) na HVU, te časnik HV u Ministarstvu obrane RH. Ratni je vojni invalid. Od 1999. radi performanse zajedno s Vlastom Delimar i samostalno. Prvi zajednički performans „Razgovor s ratnikom ili žena je nestala“ izveden je u Tvornici, Zagreb. 1999.

Knjigu 'Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer' izdaje Festival Perforacije (udruga Domino).

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: