Arhitektura

Kavakava arhitekti - sveučilište u Narvi

Autor/izvor: DAZ 04/08/2014

Nova zgrada sveučilišta estonskog arhitektonskog ureda Kavakava u Narvi, unutar uništenog dijela starog grada bilježi njegovu odsutnost ali i obnovu.

 

Narva je grad na granici Rusije i Estonije čiji je barokni stari grad uništen tijekom Drugog svjetskog rata. Zgrada sveučilišta izgrađena je u više nepostojećem starom gradu, s pročeljem koje gleda na Trg gradske vijećnice. Ispred zgrade je trg koji obilježava mjesto nekadašnje zgrade burze i tvori glavni ulaz.

 

 

 

Osnovna zamisao je da se jasno ukaže na povijesni značaj zgrade burze. Nova zgrada sastoji se od dva koncepcijski različita segmenta - zgrade burze rekonstruirane kao praznina i stvarne zgrade. Stoga arhitektonsko rješenje sveučilišta bilježi odsutnost starog grada ali i njegovu obnovu.

 

 

Rješenje detaljno rekonstruira zgradu burze na prvobitnom mjestu, ali u obliku oplate, poput praznog kalupa koji definira uništenu zgradu. Ta odsutna zgrada ostavlja trag na novoj strukturi. Utisnuto pročelje je od bijelog betona dok su ostale strane od opeke. Nadsvođeni podrum ispod trga prenamijenjen je u izložbeni prostor.

 

 

Unutrašnjost zgrade je kompaktna - njena svrha je stvoriti akademsko ali i neformalno okruženje. Prostrani foyer projektiran je kao velike stube kako bi tvorio odgovarajući prostor za interakciju studenata izvan nastave. Kretanje kroz zgradu odvija se oko dvorišta.

 

 

 

Više o projektu potražite na službenim stranicama arhitektonskog ureda Kavakava.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: