urbanizam.zg

javni prostor - politika - novac urbanizam.zg

Autor/izvor: DAZ 21/11/2016

Najavljujemo ovogodišnji program urbanizam.zg s temom - javni prostor - politika - novac, u kojem u  utorak 22. 11. 2016. u 18 sati u Društvu arhitekata Zagreba gostuju Azra Suljić/Sekcija urbanista Društva arhitekta Zagreba, Saša Šimpraga/1 posto za grad, Ana Gujić/Za kaj?Za Kajzericu!, Tomislav Tomašević/Institut za političku ekologiju, Gordana Dragičević/Parkticipacija, Inicijativa Čuvamo naš parkte druge udruge i inicijative u diskusiji. 

Ovom prilikom pozivamo Vas da aktivno sudjelujete u programu urbanizam.zg koji je zamišljen u formatu klupskog karaktera kratkih izlaganja nakon koji će se održati javni razgovor i okrugli stol. Ovogodišnje izdanje bit će posvećeno prije svega temi javnog prostora i njegovom odnosu spram politike i novca, te će se odvijati u sklopu Klupskog utorka. Nakon duge pauze ovo je prvo u nizu okupljanja aktivista za javni prostor u Društvu arhitekta Zagreba, nakon kojeg najavljujemo organiziranje okupljanja strukovnih institucija i udruga arhitekata s ciljem javnom stručnog očitovanja o aktualnim problemima veznim uz javni prostor. 

Kroz Klupski utorak bavit ćemo se aktualnom situacijom i u drugim hrvatskim gradovima poput Splita, Pule, Šibenika i Dubrovnika, govorit ćemo o problemima i strategijama borbe za javni prostor, osvrnut ćemo se  na najnovije manipulacije prostornim planovima, kao i na  nastojanja u otvaranju prostora grada javnosti.

Kroz prvu temu urbanizma.zg diskutirat ćemo o devastaciji javnog prostora u Zagrebu. Nažalost, javni gradski prostori u centru Zagreba su nagrđeni primarno svojim neprikladnim korištenjem i pratećom opremom. Trenutna tendencija u korištenju i uređenju stvara  generički ambijent koji posljedično negira većinu postojećih vrijednosti. Polagano, ali sigurno dolazimo do točke kad će ugostiteljsko raubanje prostora u potpunosti preuzeti prostor grada.

Većina uređenih prostora pokazuje nemoć u pokušaju pomirenja arhitekture, urbanizma i stalno rastućih apetita privatnih poduzetnika. Nažalost treba napomenuti kako je u Zagreb godinama u oskudici kvalitetnim suvremenim uređenim gradskim javnim prostorom. Recentne ideje i realizacije uređenja gradskog prostora svjesno zaobilaze i negiraju već provedene arhitektonske natječaje, tako da više nikome nije jasno tko i kako uređuje prostor koji bi trebao pripadati svim građanima.

                                              

Nažalost, jasna i efikasna reakcija struke i institucija je do sada izostajala. Umjesto politički korektnih pripremljenih izjava s kojima ćemo se svi složiti, ovaj put nas zanima ono što se doista događa. Tako ćemo pozornost prije svega posvetiti određenim građanskim udrugama,  inicijativama i organizacijama koje djeluju poput svojevrsnog surogat urbanizma pokušavajući spasiti postojeće vrijednosti u prostoru.

                                               

Upravo ove godine, gotovo  na isti dan kao i prvo izlaganje iz urbanizma.zg, obilježava se dvadeseta obljetnica prosvjeda za radio 101. Podsjećamo, nakon što je najavljeno da će popularna stojedinica izgubiti koncesiju za emitiranje 21. studenog 1996. godine, održan je prosvjed na Trgu bana Jelačića, na koji je izašlo oko 120 000 ljudi, što je ujedno i jedan od najmasovnijih prosvjeda u povijesti Hrvatske. Borba za Stojedinicu predstavlja jednu od najljepših vježbi demokracije u novijoj hrvatskoj povijesti gdje se prosvjed praktično pretvorio u kolektivni umjetnički performans na kojem je veći dio građana došao na Trg doslovno i metaforički upaliti svijeću za radio 101. Borba za jednu radijsku stanicu prije dvadeset godina bila je borba za slobodu kako medijskog tako i javnog prostora. Srećom, u tom trenutku i Društvo arhitekata Zagreba je ustupajući prostor odigralo svoju malu, ali izrazito bitnu ulogu.  Je li i danas zamisliva takva borba za javni prostor ili slobodu izražavanja?
/...

urbanizam.zg
javni prostor - politika - novac


gosti
 

Azra Suljić / Sekcija urbanista Društva arhitekata Zagreba

Azra Suljić suautorica brojnih javnih tribina na temu urbanizma u Društvu arhitekata Zagreba koje su se održavale u zadnjih deset  godina. Azra Suljić će govoriti o sadašnjim problemima vezanim uz Generalni urbanistički plan Zagreba, obvezu provođenja  urbanističkio-arhitektonskih  natječaja, te se posebno osvrnuti na slučaj nepoštivanja rezultata urbanističko-arhitektonskih  natječaja.

Tomislav Tomašević / Institut za političku ekologiju

Tomislav Tomašević aktivist Zelene akcije u borbi za javni prostor Donjeg Grada, uz Teodora Celakoskog / Pravo na grad, jedan od najistaknutijih aktivista za prostor u slučaju Cvjetni i Varšavska. Danas direktor Instituta za političku ekologiju (IPE),  istraživačku i obrazovnu organizaciju koja oblikuje alternativne razvojne modele i inovativne institucionalne oblike za demokratsku političku i ekonomsku transformaciju društva. Osim o devastaciji pješačke zone Donjeg Grada, govorit će o zajedničkim dobrima (commons) kao modelu upravljanja resursima od strane zajednice korisnika, modelu koji IPE zagovara i u urbanom kontekstu, posebice u vidu suupravljanja prostorima.

Saša Šimpraga / 1 posto za grad

Saša Šimpraga je analitičar prostora, publicist i aktivist. Osnivač je i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD koja se volonterski bavi poboljšanjima Zagreba i javnim dobrima.U skopu teme urbanizma.zg javni prostor - politika - novac Saša Šimpraga govorit će o problemima pješačke zone centra Zagreba od Cvjetnog trga do Trga bana Jelačića, te se posebno osvrnuti na novu Inicijativu Park za Kajzericu.

Kajzerica ima više od pet tisuća stanovnika i nijedan javni park. Za livadu u Bencekovićevoj koja je jedina slobodna preostala zelena površina u kvartu, a koja je već većim dijelom i u javnom vlasništvu, zagovara se da postane javni park kakav Kajzerica i Zagreb zaslužuju. Inicijativu Park za Kajzericu pokrenulo je pet organizacija civilnog društvaZaKaj? Za Kajzericu!, 1POSTOZAGRAD, Parkticipacija, projekt Ars Publicae i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata. Livada je idealno locirana u središnjem dijelu najgušće naseljenog dijela kvarta, a traži se da čitav prostor livade bude pretvoren u javni park, odnosno inicijativa se protivi gradnji bilo čega na mjestu budućeg park koji u kvartu nedostaje. Incijativu podržava više stotina javnih osoba i organizacija, uključujući Zelenu akciju i Udruženje hrvatskih arhitekata, brojni ugledni stručnjaci poput Snješke Knežević i Tihomira Jukića.

Gordana Dragičević /Parkticipacija

Aktivnosti Parkticipacije obuhvatile su javno zagovaranje urbanih vrtova i uzgoja hrane u urbanim sredinama te stvaranje povoljnih zakonskih okvira za njihovo uspostavljanje, umrežavanje zainteresiranih aktera i omogućavanje platforme za građane koji se žele uključiti u prostorne teme u svojim četvrtima i gradu te na taj način aktivno sudjelovati u osmišljavanju svog okruženja.

Inicijativa Čuvamo naš park
Članovi inicijative zalažu se za trajno očuvanje parka na Savici i pronalaženje primjerene lokacije za gradnju crkve.

Ana Gugić/ ZaKaj? Za Kajzericu!

Inicijativa ZaKaj? Za Kajzericu! pokrenuta je 2010. godine kao građanska inicijativa za izgradnju osnovne škole i vrtića u tome (novo)zagrebačkom kvartu. Zahvaljujući zagovaranju i aktivnostima udruge, Kajzerica je 2014. godine, po prvi put u povijesti, konačno dobila školu i vrtić. Između ostaloga, udruga još zagovara i izgradnju doma zdravlja, a u suradnji s partnerima, upravo je ponovo pokrenuta inicijativa za javni park koji sada u kvartu ne postoji. O aktivnostima udruge ZaKaj? Za Kajzericu! govore članica Ana Gugić.
Park za Kajzericu nije samo incijativa za javni park tamo gdje takav sadržaj nedostaje, već je i zahtjev za odgovornim upravljanjem gradom.

moderator Boris Vidaković                             

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.