Radionica

Javni prostor - osobni prostor

Autor/izvor: DAZ 23/03/2015

U petak 27. ožujka s početkom u 14h održat će se radionica za djecu “Javni prostor – osobni prostor”.

Radionica u kojoj će se djeca upoznati s prostorom centra grada analizirajući kartu, snimke iz zraka te šetnjom s voditeljima. Kritički će promatrati određena mjesta u gradu te iznositi vlastite stavove o prostoru kroz koji se kreću ili se u njemu dulje zadržavaju. Opisivati će  kako njegove karakteristike utječu na nas. Crtežom i fotografijom će bilježiti najzanimljivija pozitivna i negativna mjesta. Predlagati će riješanja uočenih negativnosti ili analizirati dodatne mogućnosti mjesta koja su im privlačna.

U uvodnom dijelu radionice učesnicima se predstavlja pojam karte grada, snimke iz zraka te odnos punog i praznog koji se iz njih može iščitati. Na kartama i zračnim snimcima uspoređuju se različite strukture, gustoće, odnos ulice i glavnog trga, hijerarhije, smjerova kretanja, važnih mjesta i njihovih simbola.

Učesnici s voditeljima obilaze dio centra grada i bilježe kretanje kroz vlastitu okolinu, fotografski, crtežima, bilješkama te ucrtavanjem u kartu. Uočavaju i bilježe pozitivne i negativne primjere iz javnog prostora u okolici. Bilježe i koliko se zadržavamo u nekog prostoru te kako je oblikovan prostor u kojem volimo boraviti – što nas privlači u nekom prostoru.

Nakon povratka s terenskog obilaska analiziraju materijale: kako utječu negativne, a kako pozitivne karakteristike nekog prostora – kako one utječu na nas, na koje sve načine nagrđuju ili oplemenjuju prostor, što sve može biti negativno/pozitivno u prostoru – estetska (ne)kvaliteta prostora, (ne)funkcionalno korištenje prostora (loše riješeni prolazi, stepenice, parkirališta…), loša/dobra sigurnost i pristupačnost dijelovi prostora.

Svaki učesnik odabire mjesto koje ga se najviše dojmilo, bilo u pozitivnom bilo u negativnom smislu te piše «priču» o tom mjestu: bilježi i obrazlaže svoje dojmove, predlaže rješenja i/ili dodatne mogućnosti odabranog mjesta.


Kako bi prijavili svoje dijete za sudjelovanje javite nam se se na e-mail adresu davorka.peric@d-a-z.hr  ili na telefon 01 5509 706.

Voditeljice: Davorka Perić i Ida Loher

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: