Izložba fotografija

Jadran Boban: Promatrači

Autor/izvor: Galerija Prozori 10/04/2012

U srijedu 11.04.2012. u 19 sati u Galeriji Prozori, Knjiznica S.S. Kranjcevica, Zapoljska 1, Zagreb, otvara se izložba fotografija Jadrana Bobana nazvana Promatraci : Drukciji pogled na demonstracije - oni koji promatraju. Na izložbi koja je otvorena do 25.04.2012. možete pogledati kako demonstracije izgledaju iz drugog kuta te kako izgledaju oni koji ne prosvjeduju već samo promatraju.

Serija fotografija Jadrana Bobana „Promatrači : Drukčiji pogled na demonstracije – oni koji promatraju“ prikaz je demonstracija iz neočekivanog i, moglo bi se reći, nereprezentativnog kuta. Po srijedi je višestruko obrtanje. Umjesto prosvjednika, Jadran Boban fotografira one koji ne prosvjeduju. Objektivom zahvaća one koji se ne reprezentiraju, koji su izabrali nijemost umjesto glasa, promatranje umjesto sudjelovanja. S događaja, fotograf reporter premješta fokus na nedogađaj. Tu se sada vrši još jedno obrtanje. Iz naizgled pasivne pozicije, promatrači postaju akteri. Izdvojeno u kadru, njihovo lice postaje razaznatljivo. Nedogađaj postaje događaj, on vuče svoje repove, stvara naslage značenja, ispunjava vizuru. Stvari nisu više jasne, ni crno-bijele. U sivoj pozadinskoj zoni titra život, pitanje dosega vlastitog angažmana nije jednostavno. Na licima promatrača, iza staklenih stjenki izloga, tramvajskih prozora ili prozorskih okvira, iščitava se strah, zabrinutost, neizvjesnost, neodlučnost, odobravanje, solidarnost… oni su dio istog socijalnog prostora.

I još jedan obrat: oni koji su bili iza, sada su ispred. Oni koji su promatrali sada su promatrani kako promatraju. Promatrači su niz urbanih sekvenci. To su fragmenti nabijeni atmosferom, majstorski zahvaćenim vibracijama koje bi se mogle označiti kao tenzija između mobilizacije i čekanja. 

(Irena Bekić, iz predgovora)


Jadran Boban, Promatrači

Jadran Boban rođen je u Zagrebu 1969. gdje je diplomirao povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  Samostalni je grafički dizajner i ilustrator, te autor videa i animacija na više kazališnih projekata. Redatelj je, ko-scenarist i  snimatelj dugometražnog dokumentarnog filma “Duhovi Zagreba” (Brojka produkcija / HTV, 2009), nagrađenog Specijalnom nagradom žirija na Liburnija film festivalu 2009.  Kao autor videa i snimatelj surađivao je na više kazališnih projekata (B. Brezovec, M. Vukić, S. Banić, A. Naumovski, LLINKT, Eurokaz 2007 – 2012). Sudjelovao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i objavljivao radove u knjigama (The Design of Dissent, Mirko Ilić and Milton Glasser, Rockport Publishers, NYC, USA, 2005.; Corps en guerre, Quasimodo, Montpellier, France, 2005.; Nikczemny wojownik na slusznej wojnie, Urszula Jarecka, Wydawnictwo Trio, Warszava, Poland, 2009.; O papel social do design gráfico, Editora Senac, São Paulo, Brasil, 2010.).

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: