Poziv za prijavu radova

Izložba hrvatskog dizajna 1314

Autor/izvor: DAZ / HDD 08/04/2014

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva na sudjelovanje na Izložbi hrvatskog dizajna 1314, koja će se otvoriti 4. rujna 2014. u Zagrebu. Selektirani radovi bit će izloženi na Izložbi i predstavljeni u Pregledu hrvatskog dizajna 1314. 

Izložba hrvatskog dizajna žirirani je prikaz recentne dizajnerske produkcije kroz dvogodišnje razdoblje u svim dizajnerskim disciplinama te obuhvaća područja vizualnih komunikacija i produkt dizajna, dizajna novih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna postava izložbi, koncepata i studentske radove u svim glavnim kategorijama. Izložbe hrvatskog dizajna održavaju se od 1999. godine i do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetan odaziv stručne i široke javnosti.

Svrha izložbe je doprinos afirmaciji dizajna kao tržišno i društveno relevantne struke. Strogom selekcijom kandidiranih radova, izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1314 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu.

Prema utvrđenom sistemu nagrađivanja, dodjeljuje se Velika nagrada HDD-a i Nagrade prema kategorijama prijave. Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu koji je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti, značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije.

Selekcijska komisija / Ocjenjivački sud u lipnju će za ovu nagradu nominirati tri projekta koji su u protekle dvije godine metodama dizajna ostvarili zamjetan učinak i pozitivne pomake u socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a Međunarodni ocjenjivački sud će potom u rujnu odlučiti o prvonagrađenom projektu. Nagrade u pojedinim kategorijama dodjeljuju se radovima koji pokazuju izvrsnost u svim fazama osmišljavanja i izvedbe i predstavljaju pokazne primjere dobre prakse u dizajnu. Kako bi se na što kvalitetniji i fleksibilniji način odgovorilo na problem velikog raspona tipologija radova unutar široko definiranih kategorija, Ocjenjivački sud može dodijeliti i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izložba će se otvoriti 4. rujna 2014. u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba će biti popraćena katalogom Pregled hrvatskog dizajna 1314 koji će sadržavati informacije o svim izloženim radovima i autorima.

Radovi se mogu prijaviti u sljedećim kategorijama:
1 — dizajn vizualnih komunikacija
2 — dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija
3 — industrijski / produkt dizajn
4 — prostorne i grafičke intervencije i sistemi
5 — modni i odjevni dizajn
6 — koncept

Selekcija radova
Odabir pristiglih radova obavlja Selekcijska komisija. Selekcijsku komisiju čine:
Vanja Cuculić, grafički dizajner
Branka Donassy, modna dizajnerica
Igor Kuduz, grafički dizajner
Ivica Mitrović, docent, DVK / UMAS
Tihana Taraba, produkt dizajnerica

Ocjenjivački sud
Ocjenjivački sud dodijelit će nagrade HDD-a, a bit će sastavljen od članova Selekcijske komisije te članova iz inozemstva: Armin Vit, grafički dizajner (SAD), Jan Boelen, kurator (Belgija).

Rokovi
1.4.2014.  Objava raspisa
do 2.6.2014.  Prijava radova elektroničkim putem
3. - 6.6.2014.  Zaprimanje radova (ispisi radova / originali)
do 1.7.2014.  Objava selektiranih radova za Izložbu 1314
4.9.2014.  Otvorenje izložbe

Sve detalje vezane uz prijave potražite na stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva, a eventualna pitanja mogu se poslati na 1314@dizajn.hr

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: