Izložba

Izložba hrvatskog dizajna 1112

Autor/izvor: DAZ 11/09/2012

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 13. rujna otvorena je Izložba hrvatskog dizajna 1112, bijenalni pregled dizajnerske produkcije u svim područjima dizajnerskog djelovanja – od dizajna vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna postava izložbi/signalizacije, dizajna elektroničkih medija, do dizajnerskih koncepata i modnog dizajna

Aktualni pregled sedmi je po redu otkad je projekt pokrenut 1999. godine, u tada još znatno manjem obimu. Izložbe hrvatskog dizajna prerastale su svoj okvir iz godine u godinu s novim uključenim kategorijama, većim odazivom dizajnerske zajednice i javnosti, a od prvih postava u Galeriji Forum unutar jednog desetljeća mijenjale su institucije-domaćine te se već dva izdanja održavaju u izložbenom prostoru Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložbu organizira HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo u partnerstvu s Muzejom za umjetnost i obrt.

Izložbe hrvatskog dizajna do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja sustavno obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetnu recepciju stručne i široke javnosti.

Pozicionirajući se između manifestacija s dugom tradicijom poput Zgraf-a (posvećenog vizualnim komunikacijama) i Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna, ove izložbe nastoje strogom selekcijom i svojom unutarnjom strukturom reflektirati stvarno stanje na hrvatskoj dizajnerskoj sceni s tržišnog, društvenog i kulturnog aspekta. Cilj izložbe je afirmirati dizajn kao tržišno i društveno relevantnu struku.

Kroz strogu selekciju izdvaja i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1112 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a sustavno prati i studentsku produkciju visoke razine nastalu u okviru domaćih obrazovnih institucija.

Selekcijska komisija / Međunarodni ocjenjivački sud
Selekcijsku komisiju koja je ove godine odlučivala o izboru radova koji će biti predstavljeni na izložbi činili su profesionalci u različitim područjima: Nikola Đurek, Narcisa Vukojević (grafički dizajneri), Neven Kovačić (produkt dizajner), Vanja Bertalan (informacijski arhitekt), Silvio Vujičić (likovni umjetnik i modni dizajner).

U svojim esejima koji će biti publicirani u katalogu Pregled hrvatskog dizajna 1112 selektori analiziraju presjek produkcije u pojedinim područjima te detektiraju načine na koje on reflektira stvarno stanje u širem kontekstu, što manifestaciji daje i kritičku notu. Na otvorenju izložbe bit će dodijeljene i nagrade najboljim ostvarenjima u svim kategorijama, o kojima će odlučivati prošireni Međunarodni ocjenjivački sud koji, osim članova Selekcijske komisije, čine i dva gostujuća internacionalna dizajnera – renomirani dizajner i ilustrator s njujorškom adresom Mirko Ilić i slovenski industrijski dizajner Jure Miklavc.

Radovi na izložbi 1112 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama: dizajn vizualnih komunikacija, dizajn elektroničkih medija/dizajn interaktivnih medija, dizajn ambalaže, industrijski/produkt dizajn, postav izložbi/prostorna grafika/signalizacija, modni dizajn te koncept.

Nagrade
Ocjenjivački sud dodijelit će jednu Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva te Nagrade i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva za svaku od kategorija, a njihov broj ovisit će o kvaliteti pristiglih radova.

Studentskim radovima također će se dodijeliti Nagrade i Priznanja po kategorijama. Ocjenjivački sud ICOGRADA-e (International Council of Graphic Design Associations), pod čijim se pokroviteljstvom održava Izložba hrvatskog dizajna 1112, dodijelit će posebnu nagradu ICOGRADA Excellence Award. Na osnovi odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo posthumno će se dodijeliti Tomislavu Lerotiću za iznimni doprinos hrvatskom dizajnu.

Izložbu prati reprezentativni katalog na 350 stranica koji detaljno dokumentira sve radove te donosi niz eseja, intervjua i osvrta članova žirija na dvogodišnje razdoblje u domaćem dizajnu. Uz samu izložbu, koja će trajati od 13. rujna do 15. studenog 2012., održat će se i niz predavanja, prezentacija i okruglih stolova.


Raspored događanja za četvrtak 13. rujna i petak 14. rujna:
četvrtak, 13. rujna 2012. / MUO
20.00 – otvaranje izložbe i proglašenje dobitnika nagrada hrvatskog dizajnerskog društva
voditeljica: Ana Stunić
21.00 – Party: DJ Iva Starkova & DJ Rea

petak, 14. rujna 2012. / Atrij Muzeja za umjetsnot i obrt
18:00 Mirko Ilić: Simboli mržnje – predavanje
19:00 Stop, Think, Go, Dopromocija knjige i razgovor s Mirkom Ilićem

Ocjenjivački sud: Vanja Bertalan, Nikola Đurek, Neven Kovačić, Silvio Vujičić, Narcisa Vukojević, Mirko Ilić, Jure Miklavc
Dizajn vizualnog identiteta: Studio Sonda / Jelena Šimunović, Tina Erman, Ana Buršić, Zvjezdana Vukić, Aleksandar Živanov, Sean Poropat

Dizajn postava izložbe: Nina Bačun, Maja Kolar
Organizacija: Mirjana Jakušić
Urednik kataloga: Marko Golub
Tekstovi u publikaciji: Vanja Bertalan, Nikola Đurek, Neven Kovačić, Silvio Vujičić, Narcisa Vukojević, Marko Golub, Bojan Krištofić, Dejan Kršić
Odnosi s javnošću: Fernando Soprano
Upravni odbor HDD-a: Ira Payer, Ivana Borovnjak, Davor Bruketa, Vedran Gulin, Neven Kovačić, Mirna Reinprecht, Koraljka Vlajo
Sponzori: Zaklada Adris, Končar, Igepa Group, Legart, MSU
Partner izložbe: Muzej za umjetnost i obrt
Podržali: Ministarstvo kulture Republie Hrvatske, Grad Zagreb, ICOGRADA
 

Više:
Dizajn.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.