Pritzker

Inicijative za priznanje ravnopravne nagrade Pritzker 1991. Denise Scott Brown

Autor/izvor: DAZ 04/04/2013

Robert Venturi se pridružio inicijativi za priznavanje ravnopravnog statusa laureata nagrade Pritzker iz 1991. godine arhitektici, svojoj bliskoj suradnici i supruzi Denise Scott Brown riječima „Ona je moj inspirativni i ravnopravni partner“

Robert Venturi, rođen 1925. godine u Philadelphiji je utjecajni američki arhitekt i teoretičar arhitekture postmoderne autor knjiga „Složenost i kontradikcije u arhitekturi” (Complexity and Contradiction in Architecture) te „Učeći od Las Vegasa” (Learning from Las Vegas, zajedno s D. Scott Brown i S. Izenour)

Denise Scott Brown rođena je 1931. u Južnoj Africi gdje je i studirala. Svoje obrazovanje nastavlja u Londonu, 1958. seli u Philadelphiji sa svojim prvim mužem koji je umro u automobilskoj nesreći godinu dana kasnije. Scott Brown i Venturi su se upoznali 1960. godine na Sveučilištu u Pennsylvaniji u istom gradu. Vjenčali su se 1967. ,a zajedno su osnovali tvrtku koja od 1989. nosi ime Venturi, Scott Brown & Associates te čije je djelovanje pomoglo oblikovati način na koji arhitekti, urbanisti i studenti doživljavaju i razmišljaju arhitekturu i američki urbanizam, ali ponajviše širenju dijaloga o arhitekturi. Zbog toga je Venturi dobio Pritzkerovu nagradu za arhitekturu 1991. godine.

Nedavno smo prenijeli članak o važnim (zapostavljenim) ženama u povijesti arhitekture među kojima se našla i Denis Scott Brown. Započetu inicijativu za priznanje njezinog rada do sada je potpisalo gotovo 4000 ljudi, među kojima i istaknuti svjetski arhitekti Rem Koolhaasa i Mark Wigley. Peticiju možete potpisati ovdje.


Robert Venturi i Denise Scott Brown


Learning from las Vegas

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: