Događanja

I'm still alive – Dan za Japan

Autor/izvor: MSU 11/05/2011

Muzej suvremene umjetnosti organizira u srijedu 11. svibnja , od 16 do 22 sata Dan za Japan, umjetnički humanitarni program za pomoć stradalima u Japanu u razornom potresu 11. ožujka ove godine. Prihod od ulaznica i prodaje prigodnih predmeta darovat će se japanskom Crvenom križu posredstvom Hrvatskog Crvenog križa.

Ganuti katastrofalnim posljedicama potresa u Japanu te potaknuti djelom slavnog japanskog umjetnika On Kaware „I am still alive“, koje upravo predstavljamo na izložbi Za aktivnu umjetnost Nove tendencije pedeset godina poslije, organizirali smo raznovrstan program, koji je namijenjen svim posjetiteljima, od djece do treće životne dobi. Svi se, primjerice, mogu uključiti u radionicu origamija, manga stripa ili zapjevati na karaokama. Osim toga, u programu će biti i kratka, zanimljiva izlaganja o tradicionalnom i modernom Japanu, o suvremenoj umjetnosti, o književnosti, filmu, pop-kulturi i arhitekturi.

Moći će se kupiti majice s dizajnom „Origami srce za Japan“, kao i knjige o Japanu i stripovi po popularnim cijenama. Japanski specijaliteti bit će dostupni u muzejskom kafiću, a čekaju vas i razna druga iznenađenja, od prezentacije borilačkih vještina do zajedničke akcije.

Program se odvija pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj. Svim sudionicima programa koji nastupaju besplatno, kao i sponzorima iskreno zahvaljujemo na potpori, a posjetiteljima na kupljenim ulaznicama i donacijama. Cijena ulaznica od 20 kuna uključuje radionice, sva događanja toga dana od 16 do 22 sata kao i ulaz na izložbu ZA AKTIVNU UMJETNOST − Nove tendencije 50 godina poslije. Sve ostale donacije su dobrodošle.

Program
Radionica i prezentacija origamija, od 16 do 20 sati,u predvorju Muzeja

Voditeljice: Sanja Srbljinović Čuček, Vlatka Vidaković i Marija Pupić

Želite izraditi torbicu ili nakit od papira? Ždrala ili anturium? Ili se uključiti o oblikovanje velikog zajedničkog origami srca za Japan? Dođite na radionicu origamija na kojoj mogu sudjelovati svi zainteresirani posjetitelji, bez obzira na dob!

ORIGAMI(japanski oru – savijati i kami – papir) danas je internacionalni pojam za umijeće savijanja papira koje se davno razvilo u Japanu i postalo popularno diljem svijeta. Od jednog komada papira oblikuju se trodimenzionalne figure cvijeća, životinja, ljudi, predmeta i maštovitih apstraktnih formi. Suvremeni origami broji desetke tisuća kreacija primjenjivih u fizici, genetici, medicini, obrazovanju, arhitekturi, kazališnoj scenografiji, modi, i mnogim drugim područjima.

Origami je tehnika koja trenira volju, maštu, strpljenje, razvija fine i nježne pokrete ruke, opušta misli i oplemenjuje duh na način da čovjeka ispuni srećom kada savijanjem papira iz dvodimenzionalne plohe dobije trodimenzionalnu formu.

Voditeljice origami radionice i performansa Origami srce za Japan:

Sanja Srbljinović Čuček, autorica prve hrvatske izložbe i likovnog postava sa svjetskim majstorima origamija, Poezija u papiru, Galerija grada Krapine 2008. Objavljuje origami dijagrame u stranim publikacijama i piše blog „Origami art novosti“. Dizajnerica je znaka Origami srce za Japanna majicama koje će bitina prodaji u dućanu MSU u humanitarne svrhe.
Marija Pupić
, matematičarka, bavi se modularnim origamijem i Kawasaki ružama.
Vlatka Vidaković,arhitektica, kreira origami nakit, torbice i ostale modne detalje, a zanima je primjena origamija u arhitekturi, dizajnu i modi.

Radionica manga stripa, od 16 do 20 sati,u predvorju Muzeja, ispred svjetlarnika
Voditelj: Igor Bobić Zzum, crtač manga
Prezentacija mange u 16.30
Darko Ivanković-Seph, japanofil i scenarist manga

Manga je japanski strip, koji osmišljavaju i crtaju japanski strip umjetnici – mangake. Manga ima na desetke žanrova i podžanrova, namijenjenih različitim čitateljskim skupinama. Mange su najlakše prepoznaju po likovima s velikim, bademastim očima koje smo mogli vidjeti i u japanskim animiranim filmovima zvanim anime, koji najčešće nastaju na temelju uspješnih mangi. Zanimiljivo je napomenuti da su mange vizija samo jednog autora s likovim koji ostaju napromijenjeni, koji rastu i razvijaju se zajedno s čiteteljem. Bave se raznim temama i uglavnom su miješavina grube realnosti i svijeta fantazije, što ih i čini najpopularnijim stripom na svijetu, a ujedno i društvenim fenomenom.

Pridružite se ovoj radionici i prezentaciji i pronađite mangu baš po svom ukusu i mjeri.

Dvorana Gorgona, u 18 sati, projekcija filma 
Japansko filmsko čudo

Skrivena oštrica, 2004, japanska romantična drama, trajanje 132 min
Redatelj: Yôji Yamada
Glavne uloge: Takako Matsu, Masatoshi Nagase, Yukiyoshi Ozawa, Hidetaka Yoshioka
Kroz život dvojice samuraja pratimo velike promjene u Japanu koji se polovicom 19. st. otvara prema Zapadu. To ujedno znači i kraj tradicionalnih šogunata i samuraja, uz dolazak modernog oružja koje drevni ratnici teško prihvaćaju. Samuraj Yaichiro prisiljen je napustiti obitelj te otputovati u udaljeni Edo u potrazi za poslom. Naglasak ovog filma nije na borbama, nego na međuljudskim odnosima, promjenama i problemima koje one donose stanovništvu. Yôji Yamada snimio je svoj prvi film 1961. godine. Tvorac je popularne "Tora-san" serije, najdužeg filmskog serijala na svijetu. Njegovi filmovi osvojili su 4 nagrade japanske Akademije za najbolji film. Zahvaljujemo tvrtci Discovery film i video.

Događanja na 2. katu na izložbi Nove tendencije

I am still alive
od 18 do 18.30 sati,
Leila Topić: „Što rade brzojavi On Kaware na izložbi Novih tendencija?“

U kratkom izlaganju kustosice Leile Topić bit će riječi o konceptualnim strategijama i njihovu mjestu unutar izložbe Novih tendencija s posebnim naglaskom na djelo On Kaware I am still alive, seriju od 5 brzojava koje je umjetnik 1973. godine poslao na adresu tadašnjeg kustosa Galerije suvremene umjetnosti na Katarininom trgu 2, Radoslava Putara.

Nada Beroš: „Je li On Kawara uistinu živ?“
O zagonetnom umjetniku, vremensko-prostornom putniku On Kawari, kojemu se ne zna ni datum ni mjesto rođenja, koji ne pristaje na fotografiranje ni intervjuiranje, o njegovu autoportretu koji je „iscrtao“ kroz brojke i riječi, kroz dokumentaciju kao karakteristični konceptulani čin, govorit će kustosica Nada Beroš.

Japan u koricama
od 18.30 do 19 sati, Velimir Grgić: „Japan bez tabua“

Grgić je pisac koji proučava Japan kroz prizmu erotike, seksa, bizarnosti, apsurda, kroz različite jedinstvene fenomene japanske tradicionalne i suvremene kulture. Objavio je nekoliko knjiga o tim temama. U razgovoru s Velimirom Grgićem saznat ćemo više o njegovim istraživanjima japanske pop kulture koja obuhvaćaju film, glazbu, književnost, strip, umjetnost, modu i kazalište.

Rade Jarak: „Japan očima autsajdera“
U susretu s posve nam nepoznatom kulturom, katkad budemo puni predrasuda i stereotipova, nesnalažljivi i ustrašeni. O tome kako preživjeti u drukčijem okruženju, svjedočit će pisac i umjetnik Rade Jarak, koji je po povratku sa stipendije u Japanu objavio „Japanski dnevnik“ (2010).

moderatorica razgovora s piscima Jadranka Pintarić
Knjige autora bit će dostupne po popularnim cijenama, a sav prihod daruje se japanskom Crvenom križu.

Priroda i arhitektura
19.00 sati, „O prirodi nove japanske arhitekture“
Ana Dana Beroš
,arhitektica, aktivistica-edukatorica i kritičarka arhitekture, zenovski sažeto predstavit će nam suvremenu arhitektonsku japansku misao koja svoja polazišta pronalazi u prirodi, otkrivajući kako složenosti svijeta izranjaju iz najjednostavnijih načela.

Prezentacija borilačkih vještina
19.30–20 sati

Platforma pred Muzejom ili predvorje MSU-a u slučaju lošeg vremena

Prezentacijska ekipa Budokai centra Zagreb predstavit će nekoliko kata, vježbi borbe sa zamišljenim protivnikom, tradicionalnim japanskim oružjem poput katane (japanskog mača), saia (nekoć tradicionalni poljodjelski alat), nunchake (alat kojim se tradicionalno obrađivala riža) ili boa (japanskog drvenog koplja). Posjetitelji će moći doznati više o borilačkim vještinama i razgledati oružje uz objašnjenja voditelja prezentacijskog tima Budokai centra Zagreb, Hrvoja Šajbingera i Vedrana Vidovića.

Prezentacijska ekipa klubaKi Aikido Dojo Zagreb. Ki Aikidōje japanska borilačka vještina kojoj je osnovni cilj spoznaja i usavršavanje samog sebe te svijeta oko sebe i to vježbanjem, meditacijom, tehnikom disanja i razvijanjem koordinacije uma i tijela. Pri izvedbi aikido tehnika rješenje sukoba nastoji se provesti prirodnim pokretima, uklopiti se skladno u smjer kretanja napada, te smiriti napad nekom od tehnika bacanja ili fiksacija, nastojeći ne ozlijediti napadača.

Jelo i piće
od 20 sati, „Zadovoljite estetski apetit u sushi baru Manzoku“

Kafić MSU-a u prizemlju

Za Japance se može reći da imaju "estetski apetit" jer ulažu velik trud i ljubav u prezentaciju hrane. Prema drevnim budističkim načelima "jelo treba biti duhovno iskustvo koje pruža trenutak mira tijekom dana". Sve veći broj ljudi prepoznaje japansku hranu kao jednu od najprivlačnijih i najzdravijih na svijetu. Upravo to će nam prezentirati Manzoku sushi bar, otvoren prije godinu dana u Zagrebu u Gajevoj ulici. Uvjerite se i vi zašto riječ manzoku znači „užitak u hrani“ na prezentaciji u kafiću MSU-a.

Karaoke
od 20 do 22 sata

Predvorje MSU-a

Danas riječ karaoke ne treba posebno objašnjavati. Ipak za one koji ne znaju, a vole pjevati – u društvu, pod tušem ili dok voze – dobra vijest stiže od znanstvenika: „pjevači“ imaju dobre izglede za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja. Kažu da su karaoke idealne za sve koji se žele zabaviti i riješiti stresa. Valjda su zato karaoke tipičan oblik zabave japanskih poslovnih ljudi. Oni se poslije posla u neboderu spuste u kafić, naruče piće, i uživaju pjevajući popularne pjesme uz pratnju „praznog orkestra“ (što na japanskom znači karaoke).
Zamislite, karaoke postoje tek dvadesetak godina, a već su postale omiljeni planetarni oblik zabave. Stoga dođite iskušati svoje pjevačko umijeće. Zahvaljujemo tvrtci King karaoke, Zagreb

 

Voditeljice projekta: Nada Beroš i Leila Topić, kustosice MSU-a

Sponzori: Algoritam, Jesenski i Turk, V.B.Z., Discovery film i video, Slonček trgovina, Masa print, Lido, Sushi baru Manzoku, Bookglobe, King karaoke, Budokai centar Zagreb
Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj
Medijski pokrovitelj Radio 101

Tagovi

Japan, MSU

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.