Izložba

Igor Kuduz - Deset od devet

Autor/izvor: DAZ / MSU 10/01/2014

Danas, 10. siječnja 2014., u 18 sati u No galeriji otvara se izložba crteža i fotografija Igora Kuduza pod nazivom Deset od devet.

 
Što je otuđeni grad – još je u prošlom stoljeću vrlo dobro opisao Kevin Lynch bilježeći kako je riječ o gradu u kojemu ljudi nisu kadri nacrtati kartu vlastitog položaja ili gradske cjeline u kojoj se nalaze.
 
Igor Kuduz, u svom najnovijem projektu, naslovljenom „10 od 9“ prikazuje upravo prizore otuđenog grada, grada u kojemu je, naizgled, nemoguće pronaći tradicionalne „pomoćnike“ za kognitivno mapiranje.
Na Kuduzovim fotografijama, tako, nećemo vidjeti spomenike, prepoznatljive nebodere ili karakteristične četvrti, parkove ili ulice nego fotografije onoga što je francuski antropolog Marc Augé nazvao „nemjestima“.
 
Fotografije su „proširene“ crtežima odnosno kako ističe autor, u ovom su projektu poslužile kao polazišna točka za crtanje. No, gledajući stotinu i pedesetak fotografija i crteža Igora Kuduza, zapravo prostore anonimnosti koje Kuduz nalazi oslobađajućima, susrećemo se s paradoksom.
Naime, sam autor otkriva da su radovi nastali u Parizu, gradu kojeg krase brojni ukrasni epiteti te se ne doima kao otuđeni grad. „Deset od devet“ tako odražava dijalog koji je Igor Kuduz uspostavio s gradom, postajući postupno svjestan svoje pozicije u njemu.
 
 
Izložba ostaje otvorena do 02. veljače 2014., a kustosica izložbe je Leila Topić.
 
Igor Kuduz rođen je u Zagrebu 1967. godine, a 1995. diplomirao je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svom radu Kuduz većinom koristi fotografiju. Na početku svog djelovanja služio se uvećanim presnimkama iz časopisa u foto-objektima i instalacijama. Zadnjih godina koristi instant-fotografiju i realizira serije fetiš fotografija. Izlagao na izložbama i video festivalima od Zagreba i Ljubljane, preko Budimpešte i Berlina, pa sve do Kaira i New Yorka. Od 1995. godine Igor Kuduz vodi uspješan studio za vizualne komunikacije, specijaliziran u oblikovanju knjiga i korporativnom dizajnu. Surađuje s većim brojem kulturnih institucija, galerija i muzeja na izložbenim projektima i oblikovanju publikacija i vizualnih identiteta. Kuduz redovito surađuje na izdavačkim projektima s uglednim međunarodnim kulturnim institucijama: od njujorške MoMA-e, časopisa za suvremenu fotografiju Camera Austria iz Beča, Centrom Georges Pompidou u Parizu, Goethe-Institutom te mnogim drugima. Član je Stručnog savjeta Hrvatskog foto-saveza. U posljednjih nekoliko godina zapaženi su njegovi samostalni izložbeni projekti u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli odnosno Academii Moderni u Zagrebu. Od 2013. predavač je na Odsjeku vizualnih komunikacija Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Živi i radi u Zagrebu.

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: