Arhitektura

Hy-Fi toranj od biorazgradivih opeka za MoMA PS1

Autor/izvor: DAZ / dezeen.com 08/02/2014

Tradicionalno, po 15. put, u okviru Young Architects Programa Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) predstavljen je pobjednik natječaja za ovogodišnju privremenu arhitektonsku instalaciju u dvorištu zgrade MoMA PS1 u Queensu u New Yorku - David Benjamin, s radom baziranim na produkciji bio-razgradivih opeka pod nazivom „Hy-Fi“

Muzej moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) je odabrala rad njujorškog arhitekta Davida Benjamina iz studija The Living za ovogodišnje 15. izdanje programa u okviru kojeg mladi arhitekti projektiraju privremeni paviljon za muzej MoMA PS1 u Queens, svojevrsnu filijalu MoMA-e nastalu još davne 1971. u napuštenoj javnoj školi s druge strane East Rivera.

Hy-Fi je koncipiran kao spoj tri cirkularna tornja napravljena po načelima bio-projektiranja, od „uzgojenih“ opeka na bazi micelija i poljoprivrednih nusproizvoda u suradnji s tvrtkom Ecovative. Tornjevi će nuditi hlad na ljetnim događanjima u PS1 a ventilacija je osigurana razmacima u strukturi ziđa i prirodnim uzgonom toplog zraka prema gore. Gornji dio tornjeva se pak sastoji od opeka presvučenih reflektirajućim filmom, također na bio razgradivoj bazi, koji će preusmjeravati svijetlost prema dolje.
Pedro Gadanho kustos za arhitekturu u MoMA-i kojeg ćemo uskoro imati priliku vidjeti i u Zagrebu u okviru Think Space programa, čiji je žirator ističe da je rad „Hy-Fi“ prva oveća struktura čija konstrukcija će imati gotovo nikakve emisije CO2, a uz mogućnost recikliranja građevinskih elemenata biti će i 100% bio razgradiv. Nadovezujući se na posljednje inovacije u biotehnici, rad ponovno otkriva bazični građevinski materijal u arhitekturi – opeku – kao materijal, kako budućnosti, tako i kao klasični okidač iz prošlosti za niz projektantskih mogućnosti.

Više o projektu saznajte ovdje.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: