Arhitektura

Hrvatski arhitekti završili projekt sportske dvorane u Kataru

Autor/izvor: DAZ / index.hr 17/09/2014

Arhitektura Tholos projektiranje na čelu s arhitektom Ottom Barićem autor je nove rukometne dvorane izgrađene za Svjetsko rukometno prvenstvo slijedeće godine u Kataru. U nastavku pročitajte članak s web portala indeks.hr o tijeku projekta.

Prije desetak dana u Dohi je otvorena velebna rukometna arena, djelo jednog od najpoznatijih hrvatskih arhitekata Otta Barića, sina poznatog nogometnog trenera i bivšeg hrvatskog izbornika. Dvorana izgrađena za Svjetsko rukometno prvenstvo 2015. bit će ujedno i Rukometni dom, u kojem će biti novo sjedište Katarskog rukometnog saveza. U sklopu rukometne arene nalaze se brojni sadržaji - hotel, restorani, teretana, bazen, medicinski centar, medijski centar, uredi...

Sama izgradnja rukometne arene, čiji je dizajn oduševio mnoge poznavatelje i ljubitelje arhitekture, tekla je glatko i Barić ne krije zadovoljstvo zbog završetka ovog uspješnog projekta, kojeg se ranijih godina u medijima nazivalo "poslom stoljeća". No, priča o inozemnom uspjehu hrvatskog projekta imala je u početnim fazama i svojih ružnih strana. Naime, svi se dobro sjećaju rata između IGH i Ingre koji je umalo rezultirao time da Katar odustane od suradnje s Hrvatima. Iako su odustali i od projekta kojeg je nudio IGH, i od onog kojeg je nudila Ingra, svidio im se Barićev rad pa su ga pozvali na novi natječaj.

Konzorcij IGH-Tehnika na čelu s Barićem ponudio Katru "ključ u ruke" za 100 milijuna eura, s rokom izgradnje od 18 do 20 mjeseci.
"U siječnju 2011. godine, tijekom održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva u Švedskoj, domaćinstvo Svjetskog rukometnog prvenstva 2015. godine dodijeljeno je Katru. Tad je Katar u ponudi prikazao dvije nove dvorane (al Sadd i Lusail) i jednu postojeću (Aspire). No, tijekom 2012. godine pokazalo se da su za kvalitetnu organizaciju prvenstva nužne minimalno četiri dvorane (u Hrvatskoj se 2009. godine igralo u šest dvorana) te je Katarski olimpijski odbor odlučio pripremiti tender za četvrtu dvoranu, koja je tada označena kao budući Dom katarskog rukometa.

S obzirom da sa ja u Dohi od 2010. godine i radio sam na projektima za Vladu (Doha Club), vidio sam šansu da se hrvatska (pozitivna) iskustva iskoriste i da se ponudi kompletan projekt dvorane. Oformili smo tzv. "hrvatski konzorcij" koji su činili IGH, Tehnika i ja kao projektant. Taj konzorcij je ponudio dvoranu prema specifikaciji po sistemu ključ u ruke za 100 milijuna eura, s rokom izgradnje od 18 do 20 mjeseci.

Ta ponuda je prezentirana najvišim vlastima u Katru u okviru posjeta predsjednika Ive Josipovića u studenom 2012. godine, nešto malo više od dvije godine prije održavanja prvenstva. Prezentirao ju je tadašnji potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i to predsjedniku i glavnom tajniku Katarskog olimpijskog odbora, šeiku Saudu bin Abdulrahmanu Al-Thaniju", ispričao je Otto Barić za Index o samim počecima projekta. Katar zbog rata IGH i Ingre odustao od oba hrvatska projekta, ali su Barića pozvali na suradnju. No, ubrzo su se javili problemi jer je posao konzorciju pokušala preoteti Ingra, koja je Katru kao idejno rješenje projekta nudila redizajn Arene Zagreb. Rezultat je bio odustajanje Katra od oba hrvatska projekta.

Ovako je tekao razvoj događaja nakon što je ponuda konzorcija IGH-Tehnika prezentirana u Katru: "U sljedećih 3-4 mjeseca ponuda je dorađivana i ja sam poslao dvije varijante projekta prema željama Kataraca. Paralelno s time se odvijala tipična hrvatska priča u kojoj se odjednom pojavila nova ponuda od strane Ingre, koja je nudila redizajn Arene Zagreb i pokušala dobiti posao nezavisno od prve ponude IGH. Katarska strana je bila poprilično zbunjena jer nije bilo jasno tko tu nudi i što se nudi pa je tijekom travnja 2013. odlučeno da ništa od toga i mi smo dobili dopis u kojem katarska strana odustaje od projekta u ovoj konstelaciji. Projekt je tad preuzeo njihov posebni ured koji se bavi samo projektima od državnog interesa - PEO (Private Engineering Office), koji je odlučio posao dodijeliti lokalnim tvrtkama, ali, s obzirom da im se svidjela jedna moja skica, pozvali su mene uz tri lokalna projektantska ureda na pozivni arhitektonski natječaj. S kolegicom Josipom Pešom tad sam napravio potpuno novi projekt koji je u biti bio samo koncept, ali sa jednom super slikom, i poslao to bez prevelike nade.

17. lipnja 2013. godine dobio sam poziv iz Dohe gdje mi je rečeno da je "najviša vlast" pregledom prezentacija odlučila da je naš rad najbolji i da očekuju da u roku 24 sata prezentiram svoju konačnu ideju u Dohi. Prihvatili smo izazov i u sljedećih šest mjeseci je cijeli moj ured radio dan i noć na tom projektu te uz vodstvo Josipe Peše, Senke i Igora Dombija i još 30-ak suradnika proizveo sve potrebne nacrte, dok su radovi tekli paralelno. Izvođač je bila lokalna srednje velika građevinska tvrtka Redco Construction - Almana (srednje velika katarska tvrtka sa oko 5.000 radnika)", ispričao je Barić.

Sin poznatog nogometnog trenera i bivšeg hrvatskog izbornika o velebnoj dvorani koja je oduševila Katarce kaže: "Sama dvorana je vrlo specifična jer je zapravo hibridni objekt sa čitavim nizom funkcija. Dom Katarskog rukometnog saveza (QHA) ima glavnu dvoranu za 5.500 gledatelja, dvije VIP tribine, VIP prostor rezerviran za najviše dužnosnike, četiri trening dvorane, 25-metarski bazen, osam svlačionica, teretanu, medicinski centar, press centar, četiri TV studija, urede za QHA (150 zaposlenih), hotel za igrače sa 60 soba, restorane, kuhinju za 1.000 obroka...



Osnovna ideja koja nam je donijela pobjedu je bila da se stvori jedinstveni objekt, ikona koja je uklopljena u okoliš, prava oaza koja izranja iz pustinje i otvara se kao cvijet iz zelenila. Dodatno smo odabrali motiv šesterokuta, kao dijela lopte, koji se provlači kroz cijeli eksterijer i interijer, što su investitori prihvatili i koriste ga i u promidžbi prvenstva".

Iako je zbog odustajanja Katarana od prvotnih projekata, kao i raspisivanja novog natječaja, početak izgradnje "debelo" kasnio za ostalim dvoranama, ova je izgrađena prije njih - u rekordnom roku.

"Izgradnja je započela 1. srpnja 2013. godine i završena je 1. kolovoza 2014. godine, a dvorana je otvorena službeno 7. rujna ove godine u okviru svjetskog rukometnog klupskog prvenstva Super Globe, koje se odigravalo od 7. do 12. rujna.

Ostale dvorane još nisu gotove, što ovaj projekt čini dodatno uspješnim jer je započet više od godinu dana nakon ostalih dvorana, a već je završen. Inače, čini mi se da je 7. rujna dobar dan za mene, jer sam istog datuma prije tri godine završio jedan mali, ali meni izuzetno važan i drag projekt - spomen kapelicu za moje prijatelje iz ATJ Lučko, kojih se uvijek sjetim baš na taj dan", navodi poznati arhitekt Otto Barić.

izvor: index.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.