Zabava

Horoskop za arhitekte

Autor/izvor: DAZ 09/03/2012

Možda horoskop na dnevnoj bazi nije nešto čemu treba slijepo vjerovati, ali određene paralele između znakova zodijaka i karaktera osoba gotovo uvijek se mogu pronaći. Da li položaj zvijezda prilikom rođenja determinira životni put, ostavljamo za diskusiju, a u međuvremenu saznajte u kojem horoskopskom znaku su rođeni poznati arhitekti i arhitektice te kako se to odrazilo na njihovu arhitekturu.

Ovan (21.03. - 20.04.)

Početni znak zodijaka, ovan sa svojom dječjom težnjom vječnoj mladosti i enormnim egom teško se miri sa starenjem. No kao začetnik i pionir zodijaka, slične karakteristike nosi i u profesiji. Uvijek je vođa i prvi u svemu, ali je također sklon promjenama pa tako i svoje principe i koncepte konstantno mijenja i iznova definira. Upravo takva je i arhitektura Miesa van der Rohea i Giuseppea Terragnia koji su poticani željom da se ne ponavljaju, uspješno izbjegavali podilaženje određenom stilu. Ovnovi su nezavisni, optimistični i hrabri, ali često nestrpljivi i impulzivni.

Bik (21.04. - 21.05.)



Uz visoko izraženi osjećaj za lijepo i estetski senzibilitet, Bruno Taut i Gordon Bunshaft, iako poprilično različitih arhitektonskih svjetonazora, oboje kriju bika u sebi što se ocrtava kroz ljubav prema bojama i elegantnim formama. Kao žrtveni bik, često su pod iskušenjima, koja dobro podnose, teško se naljute i u naravi su dobroćudni no ponekad ne mogu obuzdati emocije te dolazi do nekontroliranih izljeva bijesa.

Blizanci (22.05. - 21.06.)



Kao pravi romantičan blizanacFrank Lloyd Wright je jednom nogom koračao u budućnost, a drugom stajao u prošlosti. Blizanci imaju sposobnost da sve točke gledišta sagledavaju istovremeno i jednako, što je sigurno doprinijelo razvoju Wrightovskog slobodnog tlocrta. Osim što je bio izvrstan arhitekt, Wright je bio i uspješan pedagog i govornik s visokim komunikacijskim sposobnostima. Blizanci su svestrani, radoznali i znatiželjni, ali i površni, živčani, temperamentni te impulzivni.

Rak (22.06. - 22.07.)



Rođen u znaku rakaRobert Venturi predstavlja orijentiranost ovog znaka obitelji i kući. Tvrde ljuske, a mekani iznutra, često ih intrigira dualnost i dvosmislenost. Intuitivni i emotivni rakovi često imaju problema s puštanjem stvari i osoba. Mudri i pronicljivi rakovi, koliko su suosjećajni ipak su uvijek na oprezu i drže određenu distancu.

Lav (23.07. - 22.08.)



Lavovi su rođeni vođe, ambiciozni i odlučni, dominantni i kreativni, ponekad arogantni i netolerantni. Eero Saarinen to dokazuje kroz svoj čvrst stav, kreativnosti i perfekcionizam. Uvijek željan pažnje, Saarinen nije bio samo kreativni vođa svog ureda već je i zaslužan za otkrivanje brojnih drugih talentiranih arhitekata s kojima je radio.

Djevica (23.08. - 22.09.)



Luis Sullivan, pionir modernizma u Americi, djevica po horoskopu, bio je spreman pustiti prošlost i prigrliti budućnost. Sullivan je prepoznao prednosti čelične konstrukcije i s njima napravio velik iskorak. Djevicama je utilitarnost na prvom mjestu, zato ne čudi da je upravo Sullivan autor poznate rečenice: forma prati funkciju.

Vaga (23.09. - 22.10.)



Poznato je da vage uvijek nešto važu te da ih pogoni razum i logika, što se manifestiralo i kod Le Corbusiera u primjeni zlatnog reza. Muškarci vage su toliko samosvjesni da su u dodiru i sa svojom ženskom stranom, što se može vizualizirati u obliku poznatog Corbusierov Modulora - visokog i mršavog muškarca, jakih ramena, ali i izraženih ženskih bokova. Vage su (naravno) neodlučne, zavodljive i romantične, koketne, društvene i ponekad lakovjerne.

Škorpion (23.10. - 21.11.)



Morris Lapidus, kao predstavnik škorpiona, u svojoj arhitekturi težio je užitku i hedonizmu. Barokne zaobljene forme, u kombinaciji s raskošnim interijerima i čestim korištenjem elementa vode odaju dojam apsolutnog uživanja čemu teži emotivan i strastven škorpion, no na drugu stranu on je tajnovit, intuitivan, odan, ali i ljubomoran i opsesivan, često i tvrdoglav.

Strijelac (22.11. - 21.12.)



Žene rođene u znaku strijelca poznate su po dobrom smislu za humor, optimističnom i razigranom duhu. Te karakteristike ocrtavaju se unutar dva prepoznatljiva projekta talijansko-brazilske arhitektice Line Bo Bardi i japanske arhitektice Itsuko Hasegawa. Lina Bo Bardi projektirala je društveni centar u Sao Paulu, a Itsuko kulturni centar Shonandai u Fujisawi, a oba projekta kroz kombiniranje heterogenih elemenata stvaraju ugodno okruženje za socijalnu interakciju i jačanje lokalne zajednice kroz društvene aktivnosti.

Jarac (22.12. - 20.01.)



Isto kao Aldo Rossi i Robert Venturi, Yoshiharu Tsukamoto iz Ateliera Bow-Wow svoje prve tematske tekstove i djela započeo je opservacijom urbanizacije te je pokazao senzibilitet prema lokalnom kontekstu. Atelier Bow-Wow započeo je praksu s mini-intervencijama, a danas se više posvećuju javnim prostorima i ekološkim problemima. Kao predstavnik jarca, Yoshiharu je odlučan, odgovoran, ambiciozan, zainteresiran za fenomen vremena, odan prijateljima, voli kućne ljubimce, pogotovo pse.

Vodenjak (21.01. - 19.02.)

Istovremeno prijateljski nastrojeni i hladni, vodenjaci su u stalnom sukobu disfunkcionalnog emotivnog života, što dobro pokazuje primjer Luisa Kahna, koji je žrtvovao stabilnost i mirnoću obiteljskog života zbog poslovnih ambicija i arhitektonskih ideala. Vodenjake vodi razum, pa tako i Kahn odbacuje dekoraciju i vodi se logikom te reducira sve na osnovne elemente.

Ribe (20.02. - 20.03.)



Frank Gehry je fasciniran formom ribe od svog djetinjstva uz što se veže priča kako je gledao šarana koji je sretno plivao u kadi prije nego li ga je njegova baka pretvorila u filete. Senzibilitet riba se pokazuje kroz transformacije i lako preuzimanje uloga, što dokazuje i velik broj poznatih glumaca rođenih upravo u ovom znaku. Ribe kao vodeni znak, vole nemir i kretanje, što se doslovno manifestira i kroz arhitekturu Franka Gehrya. Najbolji primjeri su Guggenheim muzej, koncertna dvorana Walt Disney ili Fred i Ginger zgrada u Pragu.

Pročitajte više o svom horoskopskom znaku na stranicama Domusa.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.