Izvještaj

hitnaA*+Momjan

Autor/izvor: DAZ 14/09/2011

hitnaA*+Momjan nastavak je istraživačkog projekta hitnaArhitektura grupe ARCHIsquad pokrenutog u proljeće 2011. godine u Zagrebu, a ovoljetna epizoda odigrala se u Momjanu, u sklopu programa festivala vizualnih i audio medija Vizura Aperta. 

Okosnicu projekta čini istraživanje promjenjivosti uvjeta suvremenog stanovanja, s ciljem poboljšanja individualnih i kolektivnih stambenih navika, kao i fizičkog prostora (su)života u određenim (mikro)sredinama, kroz besplatno arhitektonsko savjetovanje pojedinaca i lokalne zajednice.

Momjanski projekt/akcija/radionica sastojala se od konzultacija koje su se održavale na ulicama grada, odnosno u 'pozvanim gostima' u dvorima, vrtovima, ili pansionima i obiteljskim domovima, na kojima su Momjanci dijelili svoja stambena iskustava, kao i želje i potrebe za mijenjanjem istih.

Posebnost momjanske epizode hitnaA* pokazala se u odmaku od rješavanja isključivo individialnih, uzimajući ovdje u obzir i obiteljska pitanja stanovanja, 'kako arhitektonskim trikovima doći do sobe viška'.

Ubrzo po samom početku projekta, nakon par 'slučajnih' razgovora s ključnim protagonistima zajednice, navođenih umješnom rukom festivalske kustosice Davorke Perić, radni tim ARCHIsquada sintetizirao je gradsku potrebu za kreiranjem prostorne studije razvoja Momjana i njegove uže okolice, kao i identiteta samog mjesta pokrenuvši javnu diskusiju.

U svega par dana održavanja akcije, grupa arhitekata povezala je gradonačelnika Buja Edija Andreašića, predsjednika mjesne zajednice Momjana Kristjana Brajka, renomiranog vinara Libera Sinkovića, novodoseljenog 'momjaniziranog' Amerikanca Michaela Stechowa, te starosjedioca i mladog poduzetnika Edija Kozlovića, u 'prvu povijesnu skupštinu' oko vizije razvoja grada, i to sve počevši iz različitih interesa, javne ili privatne inicijative, za atraktivnu gradsku parcelu koja je donedavno egzistirala kao odlagalište otpada.

Osim te glavne teme otvorile su se i sljedeće točke razgovora:

1_ gradsko parkiralište - rješavanje trga oko Vatrogasnog doma, uz prijedlog novog parkirališta uz gradsko groblje,

2_ izgradnja parka uz gradsku ruinu srednjovjekovnog kaštela (zamjenska parcela za spomenuto odlagalište) i njegova rekonstrukcija,

3_ pitanje rekonstrukcije i obnove starih gradskih kuća, zadržavanje autohtonih elemenata graditeljskog naslijeđa/ problem Novog Momjana.

Suprotno zamišljenom inicijalnom scenariju arhitektonskih konzultacija 'jedan na jedan', projekt hitnaA*+Momjan pokrenuo je lokalnu zajednicu u socijalno odgovorno promišljanje budućnosti grada Momjana i ukazao na potrebitost izrade stručne multidisciplinarne prostorne studije tog područja.

ARCHIsquad - odred za arhitekturu savjesti - grupa je mladih arhitekata koja se bavi pitanjima društveno-osjetljive arhitekture, osnovana 2006.g. u Zagrebu. Raznovrsni projekti grupe uključuju lokalne edukativne, umjetničke i arhitektonske pro bono projekte, te nagrađivana sudjelovanja na međunarodnim natječajima. Zadnji angažirani projekt grupe scenografija je za predstavu 'Ovo bi mogla biti moja ulica' u ZKM-u, koja govori o posljedicama maloljetničkog nasilja i šutnji o istome, u listopadu 2010. Projekt hitnaArhitektura iniciran je kao pilot projekt u proljeće 2011. Nakon par godina klijanja, kroz poziv na suradnju s galerijom Prozori i Gradskom knjižnicom Silvija Strahimira Kranjčevića u zagrebačkoj Peščenici.

hitnaA*+momjan – radni tim: 

Ana Dana Beroš, dia; Mirna Horvat, dia, Luka Juras, dipl.diz; Hrvojka Kalogjera, dia

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: