Kulturno dobro

Gundulićev renesansni vrt u Gružu opet na meti Grada

Autor/izvor: DAZ/HDKA 21/08/2012

Grad Dubrovnik objavljuje novi atak na prostor Gundulićeva vrta proširenjem tržnice u Gružu još ove jeseni. Navodno, projekt se za novu tržnicu upravo radi. Ukoliko je doista riječ o proširenju tržnice, onda se ono nema gdje obaviti osim zadiranjem u prostor ovog renesansnog vrta

Prema iskazanim namjerama Grada Dubrovnika u proljeće 2011. da dio Gundulićeva renesansnog vrta u Gružu pretvori u parkiralište ili u tržnicu, a nakon glasnih kritika dubrovačke javnosti i žestokih protivljenja brojnih stručnjaka i znanstvenika kompetentnih za hrvatsko kulturno naslijeđe, gdje spadaju i dubrovački povijesni vrtovi, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske dana 18. kolovoza 2011. svojim aktom zavedenim pod Klasa: 612-08/11-01/1211 Ur. broj: 532-04-01-1/4-11-5 i upućenim svim relevantnim institucijama na području Dubrovnika dala je jasno do znanja da je taj renesasni vrt zajedno s dvorcem registriran kao zaštićeno nepokretno kulturno dobro.

U popisu zaštićenih ljetnikovaca kao nepokretnih kulturnih dobara u Republici Hrvatskoj ladanjski prostorni sklop Paladina Gundulića u Gružu (ljetnikovac s vrtom i popratnim objektima) vodi se pod oznakom Z- 4026.

Ovaj objekt posljednji put zaštićen je 22. prosinca 2008. posebnim Rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao Cjelina ljetnikovca Paladina Gundulića u Gružu .

No sve to kao da se Grada Dubrovnika ne tiče pa objavljuje novi atak na prostor Gundulićeva vrta proširenjem tržnice u Gružu još ove jeseni. Navodno, projekt se za novu tržnicu upravo radi. Ukoliko je doista riječ o proširenju tržnice, onda se ono nema gdje obaviti osim zadiranjem u prostor ovog renesansnog vrta. No to se nikako ne bi smjelo dogoditi, jer bi se prešlo preko granice koju je tvorila zapadna stranica glavne stražnje šetnice, a koja se vodeći pravcem sjever-jug neposredno uz stražnje lice dvorca protezala čitavom dužinom vrta.

Također, u skladu s točkom 4. Preporuka javne tribine Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske pod nazivom Nova prijetnja dubrovačkim ljetnikovcima, koja je održana 26. travnja 2012. u Zagrebu, potrebno je radi zaštite od krađe preostale vrijedne vrtne plastike ponovno s vratima zatvoriti pristup ovome vrtu izvana. Ranija žičana vrata bila su uklonjena ulaskom bagera u vrt 2011. pa je otada vrt otvoren i potpuno nezaštićen od vandala.

"Stvarnu ugroženost ovog vrta cijenimo vrlo ozbiljnom", navodi Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata. "Nastojeći umanjiti vrijednost vrta, kao glavni argument arhitekt investitora ističe u pejorativnom smislu kako je na djeliću vrta u mapi iz 1837. ubilježen uzgoj povrća. Očito mu nije poznato da se povrće uz ostalo vrtno bilje normalno uzgajalo u svim dubrovačkim renesansnim vrtovima jer su to ujedno bili i kućni vrtovi".

S obzirom na prijetnju uništenja sjeverne čestice preostalog dijela Gundulićevog vrta iz 16. stoljeća još ove jeseni u HDKA-u su odlučili kao njihov odgovor izraditi prikaz mogućeg uređenja ugroženog dijela vrta u okviru uređenja postojeće vrtne cjeline.

Kako bi se osjetila potencijalna vrijednost preostalog dijela staroga Gundulićeva vrta, po dužini protegnutog pozadi zdanja dvorca pravcem sjever-jug, izrađene su 3D slike varijante njegova mogućeg uređenja, odnosno obnove.

Ilustracijom se s jedne strane želi probuditi savjest predstavnika investitora, Grada Dubrovnika, kako bi ih se odvratilo od vandalskog čina zadiranja u taj prastari vrt i time njegova zatiranja, a s druge strane zainteresiranoj javnosti prikazati da predstoji mogući gubitak još jednog vrijednog spomenika dubrovačke renesansne vrtne arhitekture.


Autor slika Renesansni vrt vile Gundulić, Dubrovnik, Hrvatska u tehnici 3D po Google Earth-u (izlošci postavljeni na Warehouse 3D Gallery): Stipan Ujdur, Opuzen

Autor varijante uređajne osnove: dr.sc. Bruno Šišić, kraj.arh., Dubrovnik
 

 
OBNOVA VRTA GUNDULIĆ U GRUŽU – pogled iz jugoistočnog kuta
 


OBNOVA VRTA GUNDULIĆ U GRUŽU – pogled sa zapadne strane
 


RENESANSNA VILA GUNDULIĆ U GRUŽU S PREDVRTOM

___
Naslovna fotografija: Vila Gundulić u Gružu – obnova vrta i dubrovačke nave – pogled sa zapadne strane

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.