Promocija knjige

Grad kao identitetski sustav

Autor/izvor: DAZ / Studiji dizajna 02/12/2013

U srijedu 4. prosinca u 18.00 sati na Studiju dizajna u Frankopanskoj 12 biti će predstavljena knjiga “Grad kao identitetski sustav” dr. sc. Feđe Vukića.

Knjigu će promovirati: dr.sc. Daniela Angelina Jelinčić, recenzentica, doc. Mia Roth Čerina, urednica i autor knjige, dr.sc. Feđa Vukić. Prisutnima će se obratiti i dekan Arhitektonskog fakulteta. mr.sc.prof. Boris Koružnjak i voditelj Studija dizajna, prof. Stipe Brčić.

Knjiga “Grad kao identitetski sustav” nastala je slijedom teorijsko-kritičke analize zamisli o “brendingu” zajednice (place branding, city branding) kojem se argumentirano kao alternativa nude pozicija i termin "identitetski sustav". Ta je tema uporište za shvaćanje da će ta drugačija vizura dovesti do učinkovitijeg uočavanja i shvaćanja zatečenog identiteta te do utemeljenja sustavne metodologije projektiranja identiteta zajednice.

Grad je u knjizi osnovna jedinica kroz koju se motri društvena zajednica kao sustav koji ima svoje kulturno-povijesno naslijeđe, svoju aktualnu stvarnost i psihosocijalnu dinamiku te svoje mitove. No i svaka bi regija ili moderna nacionalna država mogle biti primjerom za primjenu ovako teorijski zasnovane metodologije. Toj je tvrdnji argument već dvadesetak godina uvedena praksa stvaranja identitetskih komunikacijskih programa kojom pojedine zajednice u zemljama razvijene demokracije potiču razvojne projekte i vlastitu međunarodnu kompetitivnost.

Autor tvrdi i temeljito argumentira da u lokalnim tranzicijskim uvjetima (kakvi su aktualni u Hrvatskoj) nije moguće posve prenijeti teoriju i metodiku stvaranja identitetskog sustava grada iz konteksta čije su povijesne i kulturalne pretpostavke bitno drukčije od onih prisutnih i važnih u Hrvatskoj. Stoga predlaže novu teoriju za drukčiji metodologijski pristup lokalnim zajednicama (gradovima, regijama) zemalja u demokratskom razvoju (poput Hrvatske) u kojima je i stvaranje identitetskog sustava (kao kritički nadomjestak za "brending") jedan od mogućih alata u poticanju i razvoju demokratskog dijaloga u društvu. A bez tog dijaloga nema ni shvaćanja zatečenog identiteta ni učinkovito projektiranog identitetskog razvojnog programa za zajednicu.
FEĐA VUKIĆ, doktorirao je u području teorije dizajna na Univerzitetu u Ljubljani. Od 1994. godine predaje teoriju i povijest dizajna, na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, trenutno u zvanju izvanrednog profesora. Stipendist The Wolfsonian Foundation/Florida International University sa znanstvenim istraživanjem na temu oglašavanja u Italiji 1875 – 1943. Autor znanstvenog istraživanja o povijesti oglašavanja u Hrvatskoj, 2005. Koautor knjige Croatian Design Now, s Victorom Margolinom 2008. Od kraja devedesetih istražuje identitete zajednica o kojoj temi objavljuje i znanstvene članke. Autor knjige ‘Modernizam u praksi’ 2008. i sveučilišnog udžbenika ‘Teorija i povijest dizajna – kritička antologija’, 2012.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: