Arhitektura

Gdje arhitekti rade?

Autor/izvor: DAZ / Bauwelt 05/11/2013

Kako izgledaju radni prostori arhitekata danas? Ovim pitanjem pozabavio se njemački arhitektonski časopis Bauwelt zamolivši dvjestotinjak arhitektonskih ureda za jednu fotografiju zgrade u kojoj se ured nalazi, jednu fotografiju interijera i jedan nacrt u mjerilu 1:100 s oznakom radnog mjesta šefa.

Ideja je bila stvoriti dodatak za jedno izdanje Bauwelta s temom suvremeni uredski prostori, međutim odaziv je bio toliko dobar da je tema iziskivala više prostora. Početni broj od tridesetak arhitektonskih studija narastao je ubrzo na stotinjak. Ono što na priloženim fotografijama upada u oči je, bez obzira na veličinu, sličnost prostora. Oprema i atmosfera odaje svojevrsnu uniformiranost te se teško oteti dojmu da je struka na internacionalnom nivou stvorila jednu vrstu korporativnog uredsko projektantskog jezika, doduše, nerijetko slični ulazni podaci za projektiranje, kao što su otvoreni prostor, skladište za makete, jasne linije, bijele površina i drugo dovode do sličnih rezultata. Arhitektura zgrada u kojima su pojedini uredi smješteni, za razliku od pomalo dislociranih i unificiranih interijera, često ipak komunicira klijentima stav, imidž ili filozofiju arhitektonskih studija. Planira se izdavanje knjige na ovu temu, a do onda donosimo mali pregled radnih prostora.


Ackermann & Partner


Claus en Kaan


modulorbeat


Carilho da Graça


Steven Holl Architects


Gernot Schulz


marte marte architekten


e2a architekten zürich


Prof. Christoph Mäckler Architekten


Sauerbruch Hutton


Ruinelli Associati Architetti


Schultz & Schultz


Molter Linnemann


Schneider Schumacher


ASW


junya ishigami+associates

Više informacija www.bauwelt.de

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: