Predavanje

Gal Kirn: Između modernističke estetike i revolucionarne politike

Autor/izvor: DAZ 05/10/2012

Predavanje Gala Kirna kreće od paradoksa inherentnog takozvanim spomenicima revoluciji, a potom će se pozabaviti formulacijom nekoliko teza o temporalnosti socijalistički modernističkih memorijalnih radova. Predavanje se održava u Galeriji Nova, Teslina 7 u Zagrebu, u utorak, 9. listopada od 18 sati.

Kirn se zanima paralaktičkim kretanjem spomenika između modernističkog esteticizma (koji ambivalentno nastavlja, ali se i distancira od službene kulturne politike socijalističke Jugoslavije) i pitanja revolucionarne politike, koja je preživjela unutar projekta Jugoslavije.

Analizirat će nekoliko oglednih primjera (Kozara, Petrova Gora), a na kraju će se posvetiti pitanju različitih reakcionarnih bavljenja antifašističkim sjećanjem postjugoslavenskog konteksta.

Gal Kirn je nekadašnji istraživač Instituta za kulturna istraživanja (ICI) u Berlinu. Trenutno radi pri Istraživačkom centru Slovenske akademije umjetnosti i znanosti u Ljubljani i čeka na obranu dizertacije na temu Louisa Althussera i povijesti uspona i raspada revolucionarne Jugoslavije.

Bio je istraživač na Akademiji Jan van Eyck u Maastrichtu (2008-10), gdje je organizirao niz internacionalnih konferencija o Jugoslaviji i samoupravljačkom urbanizmu, jugoslavenskom crnom valu i Althusseru. U Ljubljani sudjeluje u Delavsko-punkerskoj univerzi, koja postavlja platformu raznih događaja: predavanja, filmskih seminara i čitalačkih grupa.

Dopisni je urednik internacionalnog časopisa Historijski materijalizam, su-urednik knjiga Susrećući Althussera (Continuum) i Surfanje crnim talasom. Transgresivni trenuci u jugoslavenskom filmu (JvE Academy) i urednik knjige Postfordizam i njegova nezadovoljstva (JvE Academy, B-Books i Mirovni Inštitut).


Gal Kirn: Između modernističke estetike i revolucionarne politike, ili što nam raspad jugoslavenskih spomenika revoluciji (još uvijek) danas može reći?
Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
utorak, 9. listopada, 18h

Podrška:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba
Program Europske Unije Kultura 2007-2013

___
Fotografija: Spomenik na Petrovoj Gori, 2010. i 2011. godina (snimila: Svjetlana Zorić) 

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: