Nagrade

Frei Otto posthumno Pritzker laureat

Autor/izvor: DAZ 12/03/2015

Njemački arhitekt Frei Otto preminuo je u 89. godini života. Autor ikonične šatorske konstrukcije minhenskog olimpijskog stadiona, jedan je od najbitnijih arhitekata 20. stoljeća, a ove godine posthumno će mu biti dodijeljena i nagrada Pritzker.

Frei Otto rođen je 1925. godine u njemačkom Siegmaru. Bio je jedan od najvažnijih njemačkih i svjetskih arhitekata. Njegovi projekti šatorskih, žičanih i laganih konstrukcija proslavili su ga u 20. stoljeću kao jednog od ključnih arhitekata predstavnika biomorfne, ili organične arhitekture. Sa Güntherom Behnischom autor je poznate krovne konstrukcije olimpijskog stadiona u Münchenu za olimpijske igre 1972. Autor je mnogih projekata u Njemačkoj i inozemstvu, a surađivao je i na japanskom paviljonu na svjetskoj izložbi EXPO 2000 u Hannoveru.


Olimpijski stadion München, 1972.


Olimpijski stadion München, 1972.

Nakon Gottfrieda Böhma, Frei će biti drugi njemački arhitekt, a 40 ukupno, kojem će biti dodijeljena najprestižnija arhitektonska nagrada Pritzker. Uslijed njegove smrt, odbor za dodijelu nagrade Pritzker objavio je vijest o dodijeli nagrade 2 tjedna prije planiranog roka. Sam Frei je bio osobno obaviješten da će biti ovogodišnji laureat, te je bio izrazito sretan i zahvalan, prema riječima odbora za dodjelu nagrade Pritzker, koji u svom obrazloženju Freia opisuje kao „arhitekta, vizionara, utopista“.


Crkva u Bremen-Huchting, 1971.


Herzogenriedpark u Mannheimu, 1975.


Frei Otto, foto: Frank Mächler/dpa

izvor: spiegel.de / foto: wikipedia

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: