Konferencija

Francuska umjetnička kultura i poslijeratna socijalistička Europa

Autor/izvor: DAZ / HAZU 21/09/2015

Francuska umjetnička kultura i poslijeratna socijalistička Europa međunarodna je konferencija koja će se održati 24. i 25. rujna 2015. godine u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

U posljednjem smo desetljeću svjedočili značajnom broju rasprava o kulturološkim i umjetničkim konceptima koji su cirkulirali poslijeratnom Europom i koji su na taj način prkosili poimanju „željezne zavjese“ kao nepropusne prepreke u intelektualnoj razmjeni između socijalističkog i kapitalističkog političkog sustava. Uvjerljiv primjer u tom smislu jest ideja sinteze umjetnosti, koja se – nakon što je bila (re)konceptualizirana u kontekstu francuske umjetničke kulture krajem 1940-ih i početkom 1950 ih godina – proširila čitavom Europom i postala iznimno utjecajna među umjetnicima, arhitektima i kritičarima, kako s Istoka tako i sa Zapada. Upućujući na zajednički pojam progresa i društvene modernizacije, ideja sinteze bila je jedan od brojnih „bliskih susreta“ između socijalističke Europe i francuske umjetničke kulture, koji su u fokusu ove konferencije.

Uzimajući u obzir ideološku i intelektualnu složenost kulturalnog prevođenja, koje je osnova tih „bliskih susreta“, konferencija se bavi pitanjem načina na koji su različiti akteri u socijalističkoj Europi (arhitekti, slikari, kipari, dizajneri, likovni kritičari, filozofi, teoretičari, itd.) razumjeli i reagirali na umjetničke i intelektualne koncepte i ideje artikulirane u kontekstu francuske poslijeratne kulture. Ili točnije – bavi se pitanjem načina na koji su se ti koncepti i ideje transformirali, redefinirali i prilagođavali političkim, ideološkim i društvenim zahtjevima aktera određene lokalne socijalističke zajednice. Izlaganja na konferenciji dotiču se ovih pitanja istraživanjem teorijskih i praktičnih tema, što omogućuje postavljanje diskusije u okvir intelektualnih rasprava o novom humanizmu i humanizaciji životnog prostora te o filozofskim strujama toga vremena. Također, time je omogućeno i njihovo postavljanje u kontekst rasprava o estetskim (političkim) vrijednostima poslijeratne umjetničke kulture i propitivanje raznih diskursa i prostornih koncepata koji su podržavali, ali se i suprotstavljali modernističkim strukturama autoriteta. Konferencija je organizirana u sklopu projekta Pariška likovna scena i hrvatska moderna umjetnost uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Organizatori: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Partnerske institucije: Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; Ministarstvo kulture
Republike Hrvatske
Programski odbor:
Milan Pelc
Ljiljana Kolešnik
Petar Prelog
Lovorka Magaš Bilandžić
Tvrtko Jakovina

Organizacijski odbor:
Ljiljana Kolešnik
Tamara Bjažić Klarin
Sanja Horvatinčić
Sanja Sekelj
Nikola Bojić

PROGRAM KONFERENCIJE

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: