Predavanje

Francuska arhitektura 17. stoljeća

Autor/izvor: DAZ / HKA 22/11/2015

U utorak 24. studenog 2015. u 18.30h u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se predavanje „Francuska arhitektura 17. stoljeća“ te vodstvo kroz izložbu „Arhitektura i performans: grafike iz Kabineta Louisa XIV. U fundusu MUO.

U godini u kojoj Muzej za umjetnost i obrt obilježava 135 godina kontinuiranog rada, potaknuti obilježavanjem 300. godišnjice smrti najvećeg francuskog vladara Luja XIV. – Kralja Sunca, izložbom Arhitektura i performans : grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt, Muzej predstavlja odabir raritetnih francuskih grafika iz druge polovine 17. stoljeća koje MUO u svojem fundusu čuva još od 1882. godine.

Izborom od 75 grafika nastalih u okviru znamenite edicije Kraljevskog kabineta Luja XIV. (Cabinet du Roi) izložba na posebno atraktivan način predstavlja segment goleme grafičke produkcije u Francuskoj koja je u vrijeme vladavine Luja XIV. (1661.–1715.) bila na svom vrhuncu. Grafike su tematski vezane za arhitekturu kraljevskih palača Louvre i Tuileries te najvećim dijelom za kraljevsku rezidenciju Luja XIV. u Versaillesu. Ova vizualna arhiva sadržana u ostvarenjima vodećih grafičara – istaknutih predstavnika francuske škole druge polovine 17. stoljeća, upotpunjena je grafičkim interpretacijama slikarske i skulpturalne dekoracije iz opreme reprezentativnih interijera palača i kraljevskih apartmana. Zasebnu cjelinu predstavljaju tri niza grafika kolekcije Kraljevskog kabineta u kojima su ilustrirana događanja iz najvećih kraljevskih svečanosti u vrtovima Versaillesa – raskošnih i skupih performansi koje su postavile prototip baroknih fêtes. Kroz grafičke zapise izložba Arhitektura i performans pruža jedinstven uvid u vrhunske dosege razdoblja vladavine Luja XIV. u arhitekturi, lijepim, primijenjenim i scenskim umjetnostima te širenja njegova, kako političkog tako i umjetničkog i kulturnog utjecaja na cijelu tadašnju Europu.

U sklopu izložbe, jedna od autorica, dr. sc.  Dubravka Botica, pročelnica Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održat će predavanje Francuska arhitektura 17. stoljeća, s početkom u 18,30 sati.

Na predavanju će biti razmotrene najvažnije značajke francuske arhitekture 17. stoljeća, razdoblja koje se i na tom polju, kao i u drugim umjetnostima i kulturi Francuske, može okarakterizirati kao Grand Siècle. 

U prvom planu je profana reprezentativna stambena arhitektura, koja se početkom stoljeća javlja u novim oblicima gradskih palača u Parizu. No vrhunac doseže u raskošnim rezidencijama kralja Luja XIV, u pregradnjama pariških rezidencija Louvre i Tuileries, a posebno u monumentalnom dvorcu i vrtovima Versaillesa, koji postaje uzorom za gradnju baroknih dvoraca diljem Europe. To razdoblje postavlja i nova rješenja opremanja interijera, koji će se u različitim inačicama primjenjivati sve do 19. stoljeća.

Povlaštena cijena ulaznice za polaznike Programa stručnog usavršavanja HKA-a iznosi 20,00 kuna.

Više o izložbi potražite ovdje.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: