Arhitektura

"Etika arhitekture" u Piranu

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 06/11/2013

„Etika arhitekture“ je glavna ovogodišnja tema regionalne konferencije – Piranski dnevi arhitekture, koja se od 1987. bavi suvremenim i inovativnim trendovima u arhitekturi na svjetskoj i regionalnoj razini, a počinje 23. studenog.

U sklopu Piranskih dana arhitekture, osim međunarodne konferencije s nizom govornika, gostiju i predavanja, održava se izložba to dodjela nagrada za najuspješnije realizacije recentno izvedenih projekata arhitektonskih praksi iz osam država; Austrije, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Slovačke i Slovenije.

Ovih su dana objavljene nominacije za nagradu Piranesi, odnosno po pet istaknutih projekata iz svake od navedenih zemalja, za čiji su izbor zaduženi selektori Piranesi Award u svakoj zemlji. Hrvatski selektori ove su godine bili arhitekti Branko Silađin i Maroje Mrduljaš, koji su izabrali sljedećih pet projekata da konkuriraju za nagradu, kao najuspješniji projekti domaće produkcije unazad godinu dana:


Arhitektonski biro Turato (Projektni tim; Idis Turato, Ida Križaj, Josip Mičetić i Marko Liović) – Polivalentna dvorana i gradski trg, Krk, otok Krk (2013.)Radionica arhitekture (Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot) – Muzej Vučedolske kulture, Vučedol (2012.)Neno Kezić i Emil Šverko – Studentski dom i studentski centar, Split (2012.)


Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić – Obiteljska kuća u Serdarevoj, Zagreb (2013.)


Damir Gamulin- Gamba i Igor Presečan – Mrtvačnica Resnik, Zagreb (2013.)

Osim arhitektonskih realizacija na Piranesiju se dodjeljuju i nagrade za najuspješnije studentske projekte, pa će za nagrade konkurirati i sljedeći radovi sa splitskog i zagrebačkog arhitektonskog fakulteta

- Zorana Simunović – Revitalizacija Dračevice – Mentor: Saša Begović (GAF Split)
- Zrinka Višković i Domagoj Bajić – Urbanističko arhitektonski projekt bivše industrijske zone u Kaštelima – Mentori: Hrvoje Njirić, Neno Kezić, Emil Šverko (GAF Split)
- Kristina Škrokov – Gradski centar Varaždinske Toplice – Mentor: Točni Žarnić (AF Zagreb)
- Marija Rupa – Platoi Krešić Fields – Mentor: Petar Mišković (AF Zagreb)

Dobitnici nagrade Piranesi bit će objavljeni 23. studenog, u sklopu same konferencije. Nagrada Piranesi nosi ime talijanskog umjetnika i arhitekta iz 18. stoljeća, Giovannija Battista Piranesija, čije je obiteljsko podrijetlo upravo iz Pirana.

Dosadašnji hrvatski dobitnici Piranesi nagrade su njiric+ arhitekti, koji su 2007. nagradu osvojili za vrtić na Retkovcu u Zagrebu te Randić&Turato, čiji je projekt osnovne škole na Krku bio nagrađen 2005. godine. Posebno priznanje Piranesi Award za svoj projekt hostela Goli i Bosi 2010. godine osvojili su Studio UP, a na prošlogodišnjoj dodijeli nagradu za najbolji studentski projekt osvojio je Janko Jelić s AF Zagreb za projekt Biotehnološkog krajolika Varaždin (mentor Tonči Žarnić).

Više o nominiranim radovima, predavačima i programu ovogodišnjih Piranskih dana arhitekture pogledajte na pida.si
Via vizkultura.hr

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: