Projekt

Eskalator i žičara za povezivanje grada i favele

Autor/izvor: Fani Frković, DAZ 06/02/2012

U drugom po veličini gradu Kolumbije, Medellinu, izgrađen je vanjski javni eskalator kako bi stanovnicima favele olakšao i ubrzao tranzit prema gradu. U Medellinu su već iskušali metodu transporta žičarom, što je prošle godine primjenjeno i u Rio de Janeiru. Pogledajte kako ova dva grada nastoje poboljšati uvjete života u najsiromašnijim četvrtima unaprijeđenjem javnog transporta.

Prva linija žičare u Medellinu tzv. Metrocable izgrađena je 2006. godine i odmah se pokazala kao odličan način transporta između siromašnih stambenih dijelova grada smještenih na brdima i donjeg urbaniziranog područja. Takav način prijevoza prihvaćen je s entuzijazmom i od lokalnog stanovništa koje može brzo i jednostavno doći do grada i od turista koji rado koriste priliku da se približe i iz ptičje perspektive sagledaju dijelove grada koji su inače preopasni za turistički obilazak. Do danas su izgrađene još tri nove linije, od kojih je posljednja prvenstveno namijenjena turistima koje vozi do javnog parka te se dodatno naplaćuje.


Metrocable, Medellin, fotograf: Camilo Sanchez

Inspirirani Metrocable žičarom u Medellinu, gradske vlasti Rio de Janeira odlučile su veliki kompleks favela Complexo do Alemão u sjevernoj zoni grada povezati s podnožjem na isti način. Potaknut organizacijom Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine i kao domaćin Olimpijskih igara 2016. Rio se zadnjih godina žestoko obračunava s kriminalom i bandama smještenim u favelama i najsiromašnijim dijelovima grada. Osim klasničnih metoda istjerivanja i hapšenja kriminalaca, isprobali su i drugu metodu - unaprijeđenje infrastrukture i uvjeta života. Ulaganje 74 milijuna dolara u izgradnju žičare sa šest postaja izazvalo je razne reakcije i negodovanje, ali primjer iz Medellina i uvijek sretni stanovnici i turist pokušavaju ugušiti sumnju u isplativost ovog projekta.


Rio de Janeiro, žičara, fotograf: André Gomes de Melo

Nedavno je Medellin otišao korak dalje u unaprijeđenju javnog prijevoza - sada su za stanovnike brdovitih krajeva izgradili ogroman otvoren i javan eskalator. Stanovnici jednog od najsiromašnijeg sluma, Comuna 13, svaki dan su se penjali stotinama stepenica na visinu koja aproksimativno odgovara visini od 28 katova, no sada umjesto 35 minutnog hodanja, uz vožnju eskalatorom od kuće do grada dolaze za 6 minuta. Eskalator je podijenje u šest segmenata i ukupne je dužine gotovo 400 metara. Gradske vlasti se nadaju da će se ovim projektom razina kriminala i nasilja donekle spustiti te da socijalne akcije mogu pozitvno utjecati na integraciju siromašnih četvrti u gradsko tkivo.
Medellin, eskalator, fotograf: AP Photo/Luis Benavides

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: