Arhitektonsko nasljeđe

Energetska učinkovitost i arhitektonsko nasljeđe

Autor/izvor: DAZ 27/03/2013

Društvo arhitekata Zagreba poziva Vas u četvrtak 28. ožujka u 18.00h na predavanje „Energetska učinkovitost i arhitektonsko nasljeđe“ koje će održati arhitekt Zlatan Šljivić.

Energetska učinkovitost prisutna je, na razne načine, kroz cijelu povijest gradjenja. Zbog povećanog interesa za zaštitu okoliša i opasnosti od globalnog zagađenja, zatopljenja i drugih povezanih opasnosti, u arhitekturi i zgradarstvu zauzima posljednjih pedesetak godina sve značajniju ulogu.No, njezina važnost, kao i sveprisutna, opravdana težnja za smanjenjem globalnog zagađenja i ukupne potrošnje energije ne smiju nas odvesti u krivom smjeru, niti omesti u cjelovitom rješavanju složenih zadataka pri rekonstrukciji i obnovi arhitektonskog nasljeđa. Napori konzervatora i ekologa trebaju težiti istom zajedničkom cilju - održivom razvoju. Očuvanje prirodnih, materijalnih i kulturnih resursa RH, podrazumijeva i uključuje naročitu brigu za naše arhitektonsko nasljeđe.


Reichstag, Berlin, Njemačka; 1992. - 1999. / 1961. - 1973. / 1894. arhitekti: Norman Foster, George Ferguson / Paul Baumgarten / Paul Wallot

Udjel spomenički zaštićene arhitekture u ukupnom građevnom fondu RH je relativno malen i nije od presudne važnosti za energetsku bilancu zemlje, ali neagresivno, primjereno i konzervatorski prihvatljivo poboljšanje energetske učinkovitosti povijesnih zgrada i arhitektonskog nasljeđa u cjelini, djeluje pozitivno i poticajno na njihovo buduće korištenje i očuvanje.

Cilj je, dakle, izvr&ˇiti tehničko i građevinsko - fizikalno optimiranje povijesnih zgrada, ali ne doslovnom, nekritičkom i neinventivnom primjenom normi i preporuka za novogradnje. Potrebno je i vrijedno uložiti truda i znanja svih uključenih sudionika u iznalaženje, utvrđivanje i uhodavanje postupaka i metoda energetski učinkovite obnove arhitektonskog nasljeđa, koje su u najvećoj mogućoj mjeri prilagođene i primjerene posebnostima i vrlinama povijesnih zgrada.

..."Cilj je Republike Hrvatske zaštititi, očuvati i unaprijediti zaštitu kulturne baštine, te potaknuti i razvijati njezino                 korištenje na održiv način.".... (Strategija zaštite, očuvanja i održivog gospodarskog korištenja kulturne baštine RH za razdoblje 2011.–2015.; MK RH, srpanj 2011.)


Werkbundsiedlung, kuće br. 8. - 11., Beč, Austrija; 2010. - 2012. / 1983 - 1985. / 1932. arhitekti: Martin Praschl i Azita Praschl Goodarzi / Adolf Krischanitz / Josef Hoffmann

Ozbiljno, kreativno i mudro promišljanje svakog pojedinog zahvata bitno je i nužno pri energetski učinkovitoj obnovi arhitektonskog nasljeđa.

Kakva je praksa i svakodnevica u poslovima obnove povijesne arhitekture u Hrvatskoj, kojim poteškoćama, problemima i ograničenjima smo najčešće izloženi u fazi koncipiranja i izrade projekata obnove arhitektonskog nasljeđa? Što je moguće učiniti da bismo unaprijedili i poboljšali navedene procese i postigli bolje rezultate odmah i ovdje? Kakva je situacija u drugim zemljama Srednje Europe? Koja pozitivna, ali i negativna iskustva naših bližih i daljih susjeda možemo i moramo ozbiljno vrednovati? Kako zaštiti arhitektonsko nasljeđe novijeg doba, koje je vrlo često žrtva neprimjerenih obnova i intervencija? Koje  sanacijske principe i smjernice primjeniti za postizanje visoke razine energetske učinkovitosti pri obnovi arhitektonskog nasljeđa?

Da li je pri obnovi povijesne arhitekture moguće postići i razinu energetske učinkovitosti blisku standardu pasivne kuće i na koji način? Koje su mogućnosti kontinuirane i sigurne provjere svrsishodnosti projektiranih mjera u svim fazama razvoja projekta i izvedbe same obnove, kao i kontrole konačno postignutih rezultata?

Predavanje je uvršteno u program Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata te se boduje s tri (3) boda.

Zlatan Šljivić rođen je 1961. godine u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. 1985. godine diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prve tri radne godine nakon diplome, provodi u Zagrebu, slijedećih osam u Beču, nakon čega se vraća u Zagreb, gdje i danas živi i radi. Održivom i energetski učinkovitom arhitekturom bavi se zadnjih tridesetak godina, od 1998. član je Hrvatske komore arhitekata (i inženjera u graditeljstvu), 2007. osniva studio za održivu Arhitekturu d.o.o., a 2012. dodatno se usavršava na TU Graz (EU/PHI program edukacije projektanata pasivnih kuća).

 

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: