Projekt

Dva arhitekta - Kuća u ulici Zelenjak

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 15/03/2016

Predstavljamo projekt Dva arhitekta: Kuća u ulici Zelenjak, jedan od nominiranih projekata za ovogodišnju nagradu "DRAGO GALIĆ" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture.

Obiteljska kuća srednje veličine projektirana je za bračni par s dvoje djece. Nalazi se u relativno uskoj ulici na zagrebačkoj Šalati. Kuća je pozicionirana uz ulicu, poštivajući zadani građevinski pravac postojeće izgradnje, ali je podignuta iznad nivoa ceste. Uz ulicu je smještena garaža koja je skrivena u okoliš. Trapezni oblik kuće je proizašao iz oblika građevinske čestice i odrednica GUP-a.Neposredno susjedstvo je vrlo gusto izgrađeno, a parcela je sa svih strana okružena susjednim, velikim kućama. Zbog toga je kuća zuzela "obrambeni" stav prema susjedima te se otvara dijagonalno, rastvaranjem uglova, loveći jedine moguće "prazne" kadrove, svjetlo i zrak. Veća ekspanzija unutrašnjeg prema vanjskom prostoru događa se s dvorišne strane, gdje se nalaze najveći otvori na kući. Vidljivi volumen kuće je dvoetažni. Kuća razvija temu opne (ljuske) – fasade u svijetloj boji i jezgre – fasada u tamnoj boji, formirajući međuprostore koji dobivaju funkciju terasa i loggia. Dnevni boravak i blagovanje u prizemlju imaju dvostranu orjentaciju istok – zapad te se prema vanjskom prostoru otvaraju preko tampona – međuprostora između svijetle opne i tamnog volumena kuće. Modeliranje volumena te rastvaranje opne u uglovima volumena u funkciji su postizanja intime u gusto izgrađenom okolišu.Više o nominiranim radovima za najuspješnija arhitektonska ostvarenja za 2015. godinu potražite ovdje


Projekt: Kuća u ulici Zelenjak
Autori: Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić
Suradnici: Tomislav Burgund, Maja Maroši Pezo, Cvjetka Peronja
Projektna tvrtka: Dva Arhitekta
Godina projektiranja: 2012.
Godina dovršetka gradnje: 2015.
Površina lokacije: 928 m2
Ukupna tlocrtna površina: 200 m2
Fotografije: Bosnić+Dorotić (Maja Bosnić i Ivan Dorotić)

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: