urbanizam. zg

Donji grad - kvalitetno stanovanje u urbanom centru Hrvatske

Autor/izvor: DAZ 05/04/2011

Prezentacija studije Donji grad - kvalitetno stanovanje u urbanom centru Hrvatske,Analog/Platforma 9.81, održana je u četvrtak, 7. travnja,  u prostorima Društva arhitekata Zagreba u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada i Društva arhitekata Zagreba.

Studija potencijala i ograničenja blokovske strukture Donjeg grada strukturirana je u dva dijela: SWOT analizu Donjeg grada i evaluaciju sustava blokova i poteza Donjeg grada. Istraživanje se zalaže za program koji može pokrenuti jedino javni sektor: pronalaženje mehanizama za pripremu parcela i/ili zemljišta namijenjenih prihvaćanju takvog programa, kao i mehanizama sufinanciranja pojedinih operacija; te repertoar planerskih i tipoloških rješenja, prilagođenih svakom pojedinom bloku ili ulici - u smislu sustava parcelacije, financijskih mogućnosti, detaljnih programa i potreba građana.

Tijekom posljednjih 50 godina većina urbanih razmišljanja i resursa bila je usmjerena na razvoj infrastrukture, novih i praznih područja, tzv. drugu modernizaciju Zagreba. Međutim, došlo je vrijeme za procjenu mogućnosti revitalizacije pasivnih područja Donjeg grada.
U cilju pokretanja planerskog programa za Donji grad najbitnije je uzeti u obzir da jedino prijedlog koji uključuje specifičnu procjenu svakog bloka unutar sveobuhvatne strategije, te javnu reprezentaciju/participaciju ima realne izglede za provedbu.

Izrađivači Studije su Luciano Basauri, Antun Sevšek, Dafne Berc, Marko Sančanin, Lana Lonvrenčić, Jana Dabac, Tina Rumenović i Ivan Ivković - Analog/Platforma 9.81. Prezentaciju će održati Dafne Berc (Analog) i Antun Sevšek (Platforma 9.81).

 

O ciklusu urbanizam.zg

Ciklus razgovora o aktualnim temama urbanističkog planiranja, identitetu Grada i ulozi kreativnih industrija u stvaranju gradskog branda u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada i Društva arhitekata Zagreba.

Od 2000. godine aktivni je član Instituta za istraživanja u arhitekturi PLATFORMA 9,81.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: