Izložba

Dodir stakla

Autor/izvor: DAZ 10/05/2014

Veleposlanici Danske, Finske, Norveške i Švedske u suradnji s Muzejom Mimara pozivaju Vas na otvorenje izložbe „Dodir stakla“ u ponedjeljak 12. svibnja u 19h u Muzeju Mimara.

Dodir stakla, izložba suvremenog nordijskog stakla otvara se u ponedjeljak 12. svibnja 2014. u 19h u Muzeju Mimara Trg F. Roosevelta 5, Zagreb sa svrhom promiđbe nordijskog stakla, dizajnera i proizvođača ujedno pokazujući istodobnu blisku suradnju nordijskih država u umjetničkom stvaralaštvu.

Izložba predočava 80 predmeta nastalih u 13 poznatijih staklana i studija – većinu su svojih djela ostvarili suradnjom s vrsnim umjetnicima, arhitektima i dizajnerima. Njihova je proizvodnja zaista je izraz umjeća i vještine majstora staklara – iako kadkad i sami među među umjetnicima oblikuju i izrađuju svoja djela. Zapravo pred nama se nalaze iznimna ostvarenja ne pogrješive osjetilnosti sa tog svekolikog nordijskog područaja (pomno biranog nordijskog dizajna) nastalog i izrađenih i oblikovanih predmeta u sadanjosti – koje su vizionarski dalekih 30-ih i 60-ih godina XX. stoljeća osmislili Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva i drugi suradnici finske Iittale. Jednostavni oblici pročišćenih obrisa koji su spoj utilitarnosti predmeta i estetske prosudbe autora jasno su izraženi u djelima Ingegerd Råman nastalim u švedskoj staklani Skrufs, baš kao i u čašama po zamislima danskog arhitekta Jørna Utzona – tvorca čuvene zgrade Opere u Sydneyu.

Osmišljeni prije nekoliko desetljeća oni se izrađuju i danas se stapaju s brojnim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. g. koji su dio plodne scene na kojoj se ideje mladih umjetnika povezuju s vrhunskom vještinom staklarske izradbe – kažimo (primjerice) baš kao ostvarenja norveške staklane Magnor. Mnogi među njima i sami su staklari koji svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka utiskujći u staklenu membranu predmeta svoju zamisao i svoj duh.

Na izložbi je zatupljeno više autora (nabrojimo ih redom), stoga jer njihova djelatnost pokazljivo isprepletena u ne raskidivu sliku skandinavskog dizajna, prisutni su sa svojim stavorinama: Staklana Holmegaard, ARCHITECTMADE i Lenne Bjerre Design iz Danske; Staklana Iittala, Lassismi i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj, povijesnoj tvornici u Riihimäki) iz Finske;Staklane Hadeland, Gjøvik i Magnor, te studio Nøstetangen Glass iz Norveške; Staklane Målerås, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Autorica izložbe je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica u Muzeju Mimara, a Korana Jelovac dizajnerica je kataloga i svih tiskovina vezanih za izložbu.

Riječ je o vješto pripremljenoj izložbi ovodobnog nordijskog stakla, koja će sigurno privući zagrebačku publiku u Muzej Mimara da vide izložbu na koju se znalački stručno osvrnula uglednija muzejska savjetnica Lada Ratković Bukovčan, predstavljački vrlo pregledno, sadržajno, i  zaista dojmljivo.

Katalog u PDF-u preuzmite ovdje ,a pozivnicu ovdje.
Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2014.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: