Umjetnost

Dodijeljene nagrade natječaja T-HT nagrada

Autor/izvor: MSU 26/03/2012

23.03.2012, u Muzeju suvremene umjetnosti dodijeljene su tri nagrade petog natječaja T-HTnagrada. Trećenagrađeno djelo je provokativna prostorna instalacija mlade umjetnice, drugonagrađeni je video rad već afirmirane umjetnice, dok je prvonagrađeni umjetnik koji svojim dugogodišnjim djelovanjem pomiče granice subverzivnih umjetničkih načina izražavanja.

Na natječaj je pristiglo 249 radova, od kojih je stručni žiri odabrao 40 za izložbu i koji su bili u konkurenciji za najprestižnije otkupne nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu.

Zbog medijske raznolikosti pristiglih radova, autori kojih su umjetnici svih naraštaja, žiriju je kao kriterij za odabir na prvom mjestu bila izvrsnost. Time su se rukovodili i pri izboru nagrađenih, pa je tako trećenagrađeno djelo provokativna prostorna instalacija mlade umjetnice, drugonagrađeni je video rad već afirmirane umjetnice, dok je prvonagrađeni umjetnik koji svojim dugogodišnjim djelovanjem pomiče granice subverzivnih umjetničkih načina izražavanja.

1. nagrada, 75.000 kuna
Zvučna instalacija i performans Damira Bartola Indoša O postajanju Čovjeka šahtofona

Osebujni instrumenti koji se već godinama pojavljuju u predstavama i performansima Damira Bartola Indoša nastaju od različitog reciklažnog materijala, civilizacijskog otpada i funkcioniraju kao zvučne instalacije. "Muzički stroj" ili "kolektivni asamblaž" kako sam autor naziva recentni šahtofon moguće je dovesti u vezu s tradicijom Fluxusa i neoavangarde, Prepariranim klavirom Johna Cagea primjerice, ili performansima Georga Brechta. No instalacija sastavljena od opruga, poklopaca za šahtove, automobilskih farova, mikrofona i nadzornih kamera, jednako će dobro funkcionirati i danas, otvarajući mogućnost interpretacije na temelju suprostavljenih pojmova unutra/van; kriptičnog, zatvorenog, anarhičnog svijeta unutra i njegovog odvajanja i emitiranja u vanjski, javni prostor. Indošev Šahtofon u zbirci muzeja suvremene umjetnosti donosi jednu čitavu priču, ne samo o njegovu konceptu postajanja čovjeka- šahtofona i razvijanja ideje shizofonije odvajanjem zvuka i slike od izvora, kao još jedno autorovo traganje za autentičnim oblicima pobune protiv globalnih stereotipa društva, nego će, posredno, obogatiti muzej pričom i o samom umjetniku. Od kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća Damir Bartol Indoš sudjeluje u stvaranju antikazališta poznatog pod nazivom Kugla glumište, ali i poslije, kada djeluje samostalno, nastavlja misiju pomicanja granica između različitih umjetničkih disciplina, kršenja tradicionalnih kanona, te suverenog stvaranja platforme za otvaranje prostora slobode novim mogućnostima umjetničkog izraza.

2. nagrada, 70.000 kuna
Video rad Renate Poljak Režiranje glumaca / režiranje uvjerenja




Renata Poljak u prvom dijelu filma sugestivnim fragmentima evocira glavni lik iz popularne TV serije koju pamti iz djetinjstva, dok je drugi dio strukturiran kao dokumentarni intervju s osobom koja je taj lik 1979. godine utjelovila. Riječ je o sada četrdesetosmogodišnjem radijskom spikeru Ivanu Kulundžiću koji je nešto više od jednog desetljeća nakon što je kao dječak odglumio Boška Buhu i sam postao borac u Domovinskom ratu. No, fiktivni lik ponovno neće postati stvaran, budući da je cijeli intervju unaprijed sastavljen i izrežiran. U ovom jednostavno i precizno strukturiranom video radu, autorica suprotstavljanjem dvaju kontradiktornih ideoloških diskursa svjesno provocira gledatelja, otvarajući univerzalno pitanje konstruiranja identiteta, kolektivne i osobne memorije u turbulentnom razdoblju radikalnih političkih mijena.

3. nagrada, 65.000 kuna
Prostorna instalacija Luize Margan  Izvan uloge




Kao podloga radu "Izvan uloge" poslužila je dokumentarna fotografija na kojoj je zabilježena umjetnička akcija zagrebačke grupe TOK iz sedamdesetih godina koja se, kao javni prosvjed protiv komercijalizacije umjetničkog rada, zbila u okviru urbane manifestacije KunstMarkt u Grazu. Intervencijom u pronađenu fotografiju iz dokumentacije Galerije SC-a u kojoj tada izlaže, Luiza Margan odvojit će umjetnost od stvarnosti: umjetnike s transparentima i grupu radnika okruženu prometnim znakovima koji su se slučajno zatekli na ulici za vrijeme performansa, te postaviti pitanje: "Tko radi i tko gleda, tko i što se izvodi? " Slično prisvajanje dogodit će se u drugom dijelu rada pod nazivom "Proba (Akcija!)" u obrnutom postupku, budući da će stvarna situacija skidanja dasaka s pozornice poslužiti kao materijal za stvaranje novog rada u formi kratkog audio igrokaza – fingiranog autoritativnog dijaloga umjetnice s radnicima na sceni. Nagrada višedjelnoj prostornoj instalaciji jednoj od najmlađih sudionica ovogodišnjeg natječaja T-HT@MSU dodijeljena je zbog sadržaja i načina na koji je impostiran, a u kojemu umjetnica na diskretan i subverzivan način uvodi etičko pitanje korištenja stvarnosti u umjetničke svrhe, osvrće se na sustav komercijalizacije umjetnosti, i napose instrumentalizaciju rada u duhovnom kontekstu umjetničkog stvaralaštva.


Ove je godine međunarodni stručni žiri odlučio pohvaliti tri rada koja nisu mogla biti nagrađena, ali zaslužuju da budu istaknuta: Roşu kao krv Silvija Vujičića, Body Scan Sandra Đukića, te Rad spašava Marka Markovića.

Stručno povjerenstvo ove je godine radilo u sljedećem sastavu: Snježana Pintarić – ravnateljica MSU-a; Evelina Turković – povjesničarka umjetnosti i kritičarka; Radmila Iva Janković – kustosica MSU-a; Dunja Blažević – direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo;  Darko Fritz – teoretičar, kustos i umjetnik; Zlatko Kopljar – medijski umjetnik i Bart de Baere – ravnatelj Muzeja suvremene umjetnosti u Antwerpenu.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.