Nagrade

Dodijeljene nagrade na festivalu Vizura aperta

Autor/izvor: DAZ / Vizura aperta 13/08/2015

Završio je 15. festival vizualnih i audio medija Vizura aperta u Momjanu, u radionicama je realizirano preko trideset novih radova. Žiri u sastavu  Michaela Stock, Lorella Limoncin Toth i Mladen Lučić dodijelio je nagrade za ukupno deset realiziranih radova u Momjanu i dva posebna priznanja

Vizura aperta je multimedijalni festival čiji program i teme radionica proizlaze iz specifičnog geopolitičkog konteksta u kojem se Laboratorio Momiano održava u dvojezičnom (hrvatsko/talijanskom) Momjanu u Istri, na samoj granici sa Slovenijom.

Bez galerijskog prostora, na improviziranim izložbenim mjestima, uz minimalan produkcijski budžet nastaju najčešće privremeni radovi, koje je teško prenijeti i razumjeti u drugom kontekstu kako galerijskom tako i društvenom.

Ovogodišnji program usredotočen je na događaj izgubljen u memoriji, individualni i kolektivni zaborav, amneziju, rekonstrukciju događaja, dislokaciju događaja i umjetničkih radova, kako vremensku tako prostornu i jezičnu. Samoorganizirajuća struktura festivala, kroz petodnevni program izložbi, projekcija i radionica  njegovala je proces stvaranja u privremenim zajedničkim uvjetima, jednako – afirmiranih umjetnika, studenata i djece.  Za ovogodišni festival postavljena je tema memorije, kontinuitet i ponavljanja koja kroz umjetničke radove proučava odnos prema vlastitom radu i djelovanju u prošlosti, prošlom vremenu, događajima, osobama i mjestima, na način da određeni sadržaj iz prošlosti transferira iz autentičnog vremenskog, prostornog i društvenog  konteksta u novo vrijeme, sadašnje ili buduće, i zalazi u područje osobnih i kolektivnih interpretacija kulturnog, povijesnog i osobnog relativizma.

NAGRADE i PRIZNANJA

U kategoriji Momjanskih marmelada, dodijeljena je nagrada za dječji rad u radionici crtanja i slikanja, te za izložbu na otvorenom koju je osmislio Frane Rogić. Izložba je realizirana kao privremeni postav u travi, kolaž crteža i slika različitih veličina i tehnika koju su  djeca napravila u Momjanu.

U ovoj kategoriji posebnu nagradu dobili su Istok Korkut i Jakob Vučić Šneperger za video animaciju Uno distruction snimljenu mobitelom u programu Retrica.


Istok Korkut i Jakob Vučić Šneperger, Uno distruction

Tri jednakovrijedne nagrade dodijeljene su Ani Kovačić za videoinstlaciju  Još jedan prozor, Jasenaš u Momjanu, Goranu Škofiću za video rad  Drop off u kojem sudjeluju gotovo svi sudionici Vizure aperte, te za rad iz One take radionice Denisa Vitaljića, studenta splitske likovne akademije,  Denis VS Kaštel.

Posebna nagrada festivala dodijeljena je Alemu Korkutu za video rad Sotto di castello di Momiano.

U kategoriji Momjanskih vina nagradu je dobila Vlasta Žanić za videoinstalaciju Argila,  video snimljen u suhom potoku. Instlalacija se sastoji od kamenja iz  potoka, stola i  torbe.

Studenti Lea Anić i Maxi Zahn nagrađeni su za videoinstalaciju na uglu kuće pod nazivom 7/3, videoinstalacija je nastala kao jedna u nizu lokacija na kojoj su snimali  prizore iz Momjana, seleći ih iz stvarnog prostornog konteksta u novi obližnji prostor kroz projekcije.

Marko Marković dobio je nagradu za video rad Braccio di fero, snimljen na Nogometnom igralištu u Momjanu, te studentica Nina Kamenjarin za video  Cirkuliram.


Nina Kamenjarin, Cirkuliram

Ivan Tudek predstavio se serijom fotografija Bolji pogled.

Slaven Tolj na završnoj izložbi izlaže rad Tronogi pas koji cvokoće od gladi, kreda, dijelovi razbijenog automobila, intervencija na  grafitu.

Maja Marković u radu naziva Na hrpu izlaže crteže drvenom bojicom u napuštenoj kući u kojoj hrpu tvori urušeni krov kuće.

Igor Ruf i Predrag Pavić predstavili su se zajedničkim video radom Svinjarevi sinovi.

Za video radove koji nisu nastali u Momjanu dodijeljena su posebna priznanja Borisu Greineru za rad  Venti anni fa final i Goranu Škofiću za “škverski” video Sektor.

Na zajedničkoi izložba radova nastalih u Momjanu sudjelovali su Igor Ruf, Ana Kovačić, Denis Vitaljić, Damijan Roce, Maxi Zahn, Predrag Pavić, Goran Škofić, Marko Marković, Maja Marković, Slaven Tolj, Marijan Crtalić, Branka Cvjetičanin, Alem Korkut,  Vlasta Žanić, Boris Greiner, Nina Kamenjarin, Ivan Tudek, Frane Rogić, Lea Anić,  Lea Bulaja, Milo Fortunatović Ercegović, Irma Korkut, Istok Korkut, Anja Kozlović, Ivana Tubak,  Sara Vučić Šneperger i Jakob Vučić Šneperger

Radionice su orijentirane na prostor i ljude iz privremenog okruženja, te uključuju memorije mjesta Momjana. Kontekst zajedničkog rada u Momjanu potiče nastanak radova koji bilježe procese rada i otvaraju pitanja o prostorno vremenskom kontekstu u kojima nastaju. Radionica (Laboratorio Momiano) postavila je  sudionike u specifičnu situaciju i proces privremenog zajedničkog življenja i rada, te upoznavanja s načinima mišljenja i djelovanja, čime potiče otvaranje prema različitom. Dječji radovi nastali u Laboratoriu Bambini i radovi Laboratorija Momiano  prikazani su i vrednovani zajedno posljednjeg dana festivala.

RADIONICA FILMOVA U JEDNOM KADRU, Momjan

U Momjanu, već četvrtu godinu,  u suradnji Festivala vizualnih i audio medija  Vizura Aperta, One Take Film Festivala i Kino kluba Zagreb održava se radionica filmova snimljenih u jednom kadru.

Prvi dio trodnevne radionice obuhvatio je  teorijski pristup i analizu primjera, dok je drugi posvećen ideji “one take-a” i metodi  “in camera editinga” odnosno materiji bliskoj filmu u jednom kadru i u njemu bez montaže realiziranoj autorskoj ideji.  Voditelj One take radionice voditelj Sandro  Đukić, koji je pokazao vlastite radove ostvaren po principu “in camera editing” kao i  radove  njegove mentorice Nan Hoover.

U one take radionici nastalo je više radova no za završnu projekciju izabrani su slijedeći autori i radovi Nina Kemenjarin: Cirkuliram, video, Denis Vitaljić: Kaštel VS Denis, Damjan Roca: Zabrana, Tara Ivanišević: One take, Take one, Maxi Zahn: Lighting, Lea Anić: Bez naziva, Lea Bulaja i Sara Vućić Šneperger: Jel’ ti to mene snimaš? Jakob Vučić Šneperger: Vožnja traktorom/ Djetinjstvo, Branka Cvjetičanin: Bez naziva.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: