OFF Af

Digital Tectonics – Building the Undrawable

Autor/izvor: DAZ 15/05/2014

Program OFF Af poziva na predavanje Luke Piškorca, asistenta s ETH Zürich,  na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u četvrtak 22. svibnja 2014. u 19h u predavaoni 317, 3. kat. Predavanje će ujedno biti i najava ljetne studentske radionice u srpnju koju organizira i vodi tim iz Švicarske u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu.

O predavanju

Duga tradicija Euklidske geometrije je donijela sa sobom crtače instrumente, i kao što je William Mitchell primijetio, arhitekti su crtali ono što mogu izgraditi i gradili ono što mogu nacrtati. Ova tradicija je još učvršćena od vremena renesanse, kad je Alberti prvi puta definirao razliku između arhitekture i građenja, umjetnosti i obrta, umjetnika i zanatlija, a prihvaćena je i na početku 20. stoljeća preko Modernističke agende. Danas, kad je „vizualno“ u arhitekturi utjecajnije nego ikad, novi, holistički alati za projektiranje ukorijenjeni u domeni digitalnog, paradoksalno nas vraćaju u pred-renesansno vrijeme i tradicijama majstora-graditelja iz srednjeg vijeka. Ne svodeći je više na njene prostorne i vremenske presjeke, arhitektura se stvara u svojoj 4-dimenzijalnoj cijelosti kao holistički proces od svojeg začeća do materijalne izvedbe. Hyper-model zamjenjuje crtež i utire put ka izgradnji „necrtljivog“.


© Gramazio & Kohler, ETH Zürich


© Gramazio & Kohler, ETH Zürich


© Gramazio & Kohler, ETH Zürich


© Gramazio & Kohler, ETH Zürich

O autoru

Luka Piškorec je arhitekt, istraživač i pedagog sa trenutnim sjedištem u Zürichu. Zadnje tri godine vodi kolegij na DARCH-u na ETH-u u Zürichu koji se bavi istraživanjem raznih metoda digitalne fabrikacije, građevinskih tehnologija i materijalnih procesa i njihovom integracijom u holistički računalno- fabrikacijski sustav. Njegov rad je prezentiran u novoj knjizi The Robotski Touch, How Robots Change Architecture (Park Books, 2014), kao i u predstojećem izdanju AD časopisa (Made by Robots, Challenging Architecture at a Larger Scale, svibanj / lipanj 2014) . U 2012 bio je mentor grupi studenata koja je osvojila prvu nagradu na International VELUX Award studentskom natječaju, što je prvi put da je prva nagrada pripala jednoj švicarskoj školi. Predavao je o svojem radu na akademskim institucijama i javnim ustanovama diljem svijeta, uključujući i na Graduate School of Design, Sveučilišta u Harvardu.

http://www.lukapiskorec.com/
http://notesfromthebookofsand.tumblr.com/
Facebook event

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: