konferencija DZA 2019

Dani zagrebačke arhitekture 2019 - uvod u 1. dan - LONDON urban development

Autor/izvor: DAZ 27/05/2019

28.5.2019. od 17,30h, na prvom danu unutar Dana zagrebačke arhitekture 2019 razgovaramo o prostornom planiranju stambenih naselja. No, tema se širi i na naselja mješovite namjene, kakvi će biti i veliki zagrebački gradski projekti poput Velesajma, gredelja, Zagrepčanke ili Badela. U nastavku Vam donosimo razgovor s nositeljima velikih londonskih gradskih projekata mješovite namjene.

Azra Suljić i Vesna Vrga Perović su za DAZ razgovarale s gostima iz Londona na temu razvoja strateških projekata te procedura koje primjenjuju kod njihovih realizacija.

Sugovornici iz Londona:
Daniel Bridge, Programme Director, Royal Docks Team
Selina Mason, Director of Masterplanning, Lendlease
Tamsie Thomson, Director, London Festival of Architecture
Rosa Rogina, Head of Programme, London Festival of Architecture
Marcel Baettig, Chief Executive Officer, Bow Arts

Razgovor se vodio nakon prezentacija londonskih projekata BATTERSEA POWER STATION i ROYAL DOCKS i prezentacije LONDON FESTIVAL OF ARCHITECTURE na 15. međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina održanoj 14. i 15. svibnja 2019. godine u organizaciji Filipović poslovnog savjetovanja.

DAZ: Predavanje ste započeli s prezentacijom razvoja lokacije Silvertown; zainima nas kako vaš sustav prostornog uređennja funkcionira u Londonu, imate li master planove za tu vrstu projekata, da li ulagači odnosno developeri dolaze s idejama, gdje je početak procesa planiranja?

Daniel Bridge: Radim za gradonačelnika Londona, na razini uprave cijeloga grada. Iz perspektive planiranja, „London Plan“ je plan koji na strateškoj razini sagledava cijeli London. U Londonu Postoje 24 gradske četvrti (Boroughs) koje imaju svoj lokalni plan (Strateški plan - Lokalni plan). „London Plan“ također definira planski okvir za takozvana „područja mogućnosti“ - dijelove Londona za koje je prepoznato da imaju veliki potencijal u pogledu promjene i razvoja. Gradonačelnik Londona ima mogućnost upravljati planovima koji su fokusirani na razvoj tih važnih područja.

Royal Docks je jedno od područja s najvećim prostornim mogućnostima unutar „London Plan“-a, a nalazi u Londonskoj gradskoj četvrti Newham. Dakle, što se tiče planiranja,  imamo: „London Plan“, Planski okvir za područja s prostornim mogućnostma te lokalne planove gradskih četvrti.

Selina Mason: „London Plan“ je potaknut političkim imperativom, svaki gradonačelnik će donekle preoblikovati plan u vlastiti politički imperativ.

Tamsie Thomson: „London Plan“ je strateška dugoročna razina plana, fokusira se na stambene potrebe, potrebe razvoja poslovanja,  itd.

Daniel Bridge: Usredotočen je na potrebe Grada. Ponekad potrebe Grada nisu jednake kao potrebe lokalne vlasti. Ako se odluka donese na lokalnoj razini, gradonačelnik ima izvršnu moć i može nadglasati odluku lokalne vlasti.

DAZ: U tom slučaju je to politička odluka za koju gradonačelnik mora preuzeti političku odgovornost.

Daniel Bridge: Do 2001. godine London nije imao strateški dokument 20 godina, izvršna vlast gradonačelnika postoji 18 godina.

DAZ: Koristite li postupak arhitektonskog natječaja kao sljedeći korak u razvoju projekata?

Daniel Bridge: Iako su arhitektura i dizajn važna komponenta cjelokupnog projekta, nemamo postupak isključivo arhitektonskog natječaja. Tražimo razvojnog partnera za prenamjenu lokacije, od njih očekujemo da sastave tim, arhitekt je dio tog tima.

Rosa Rogina: Da li se već u toj fazi zna da, ako odaberete određenog ulagača/developera, koji arhitekt će isporučiti projekt, ili se tim formira u kasnijoj fazi?

Daniel Bridge: Može se odrediti u toj fazi, a može i kasnije, postoji fleksibilnost s tim u vezi. U nekim situacijama postoji popis arhitekata s kojima ulagač/developer može raditi. Gradonačelnik Londona uspostavio je arhitektonski panel, to je lista arhitektata za koje smatramo da mogu kvalitetno obaviti posao.

DAZ: Kako izrađujete program za planiranje razvoja pojedine lokacije, London sigurno mora imati određene potrebe, koliko stanova, škola, poslovnih sadržaja itd. Imate li natječajni program, savjetujete li se s arhitektima i urbanistima za prijedloge?

Daniel Bridge: U lokalnom planu postoje smjernice o sadržajima potrebnim na određenoj lokaciji. Silvertown, primjerice, je važna lokacija za poslovnu i stambenu namjenu, dakle označen je kao mješovita namjena, znači da razvoj projekta mora te namjene uključiti u svoj prijedlog. Nastojimo biti što fleksibilniji, kako bi tržište moglo reagirati na način koji je poželjan za razvoj određene lokacije, postavljamo samo suštinske gabarite. Razvoj Silvertowna može trajati 10-15 godina, s vremenom se stvari mijenjaju, važno je da ulagač/developer može reagirati na promjene nastale na tržištu.