Simpozij

Dani Marije Jurić Zagorke

Autor/izvor: DAZ 11/09/2011

Centar za ženske studije, Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuje Poziv za sudjelovanje na znanstvenom skupu:
Grad, granica, geografija (glavna tema); Zagorka – život, djelo, naslijeđe (stalna tema) koji će se održati 25. i 26. studenog 2011. u Zagrebu.

Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva na sudjelovanje na dvodnevnom međunarodnom znanstvenom skupu koji se održava u sklopu petih Dana Marije Jurić Zagorke s dvije teme – stalnom temom Zagorka – život, djelo, naslijeđe, i ovogodišnjom glavnom temom grad, granica, geografija.

Kao i ranijih godina, prihvaćamo sva izlaganja koja se bave Zagorkinim životom i djelom, no posebno pozivamo sudionice/ke da prijave izlaganja koja u Zagorkinim tekstovima prate figure i odnose grada, granice i geografije, ili se usredotočuju na Zagorkine naracije kao naracije putovanja. Posebno nas zanimaju prilozi koji problematiku grada, granice i geografije stavljaju u odnos s feminističkom kritikom i različitim rodnim politikama. Dakle: koji su i kakvi gradovi Zagorkine literature? Kako Zagorka zamišlja grad? Kako bismo opisale Zagorkinu kulturnu geografiju? Oko kakvih se granica formira Zagorkino pripovijedanje? Oko kakvih se granica formira Zagorkino novinarstvo? Koje su rodne i političke implikacije tih prostora?

Pitanja srodnog tipa moguće je uputiti i u različitim književnopovijesnim, povijesnim, antropološkim, sociološkim, interdisciplinarnim i ostalim istraživanjima ženskog udjela u kulturi i društvu Hrvatske i šireg europskog prostora. Stoga pozivamo na prijavu izlaganja široko vezana uz temu grada, granica i geografije, prostora i putovanja, koja mogu biti na teorijskom tragu dosadašnjeg programskog usmjerenja Dana i godišnjih tema (popularna kultura, orođena povijest, rod i politika, antifeminizam, feministički pristup), ali i iz novih očišta za koja smatrate da mogu obogatiti osnovno programskog usmjerenje skupa prema istraživanju ženskog autorstva, odnosno percipiranja, vrednovanja i ovjere stvaralaštva žena u različitim društvenim, povijesnim i kulturnim kontekstima.

Prihvatit će se izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku. Sažetak izlaganja (između 150 i 300 riječi) s kraćim životopisom molimo poslati do 15. rujna 2011. na adresu:


Centar za ženske studije
Dolac 8
10000 Zagreb, Hrvatska,

odnosno na e-mail adresu zagorka@zenstud.hr.

Programski odbor čine Rada Borić, Gordana Bosanac, Lada Čale-Feldman, Maša Grdešić, Tatjana Jukić-Gregurić, Sandra Prlenda, Andrea Zlatar-Violić.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: