Kulturna baština

Dani europske baštine u 25 hrvatskih gradova

Autor/izvor: DAZ 07/09/2012

Izložbom Slike baštine – Između dokumentacije i umjetnosti u Galeriji Klovićevi dvori, 11. rujna počinje obilježavanje Dana europske baštine, u okviru kojih će se diljem Hrvatske održati niz aktivnosti kojima se nastoji ukazati na značaj afirmacije, očuvanje i zaštitu hrvatske kulturne baštine, te njezino važno mjesto u europskom kontekstu.

Njegovanje, otkrivanje, obnova baštine i raspoznavanje njezinih vrijednosti stalni su posao Ministarstva kulture, iako je pomalo ostao u sjeni, rekao je Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture na konferenciji za novinare, izrazivši nadu da će ovogodišnja manifestacija doprinijeti još većoj afirmaciji tog rada i pokazati visoku vrijednost hrvatske baštine.

U okviru Dana europske baštine do 7. listopada u 25 hrvatskih gradova održavat će se izložbe, predavanja, a konzervatorski odjeli predstavljat će svoje konzervatorsko-restauratorske projekte kako bi se, među ostalim, građanima predstavila i živa aktivnost na području obnove i zaštite spomeničke baštine.

Tijekom manifestacije dodijelit će se i nagrade Vicko Andrić za postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, 22. i 23. rujna biti besplatni ulaz u zagrebačke muzeje, a održat će se i osnivačka skupština Društva konzervatora Republike Hrvatske.

Središnji događaj je izložba Slike baštine – Između dokumentacije i umjetnosti, koja će predstaviti tristotinjak radova iz fundusa Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture koja čuva veliki broj arhitektonskih planova nastalih od 16. stoljeća do danas.

Ta zbirka otkriva nove pojedinosti o djelatnosti ranih konzervatora, jer se umjesto suhoparnog i preciznog crtačkog snimanja građevina, pojavljuju umjetnički crteži, akvareli i grafike istaknutih slikara i arhitekata, od Branka Šenoe do Stjepana Podhorskog, a ona sadrži i vrijedne ostavštine arhitekata, među ostalim, Viktora Kovačića i Zdenka Strižića.

Krešimir Galović, viši stručni savjetnik, rekao je kako će se sada prvi put predstaviti pojedina djela iz tog vrijednog fundusa, među ostalim Adolfa Loosa i Hansa Poelziga, a izložit će se i serije grafika iz 17. i 18. stoljeća te vrijedne hrvatske karte.

Jasmina Bavoljak, viša kustosica Klovićevih dvora, rekla je kako ta galerija godinama radi izložbe koje se temelje na kulturnoj baštini, najavivši za jesensko razdoblje dvije izložbe koje bi trebale dati novi pogled na hrvatsku baštinu te ju revalorizirati u europskom kontekstu, izložbu Julija Klovića, te izložbu o razdoblju socrealizma.

Pomoćnica ministra Vesna Jurić Bulatović istaknula je sve važniju ulogu muzeja kao institucija koje afirmiraju i istražuju kulturnu baštinu, ali i raznih projekata na državnoj razini koji pomažu da se Hrvatska pozicionira kao kulturno-turistička destinacija i izvan turističke sezone.

U obilježavanju Dana europske baštine sudjeluju, među ostalima, Društvo povjesničara umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti i Hrvatski restauratorski zavod.

Detaljni raspored događanja u svih 25 gradova možete potražiti ovdje (PDF).

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: