Predavanje

Dan Graham u MSU

Autor/izvor: DAZ / MSU 16/03/2015

Američki umjetnik Dan Graham (1942), najpoznatiji po svojim skulpturalno-arhitektonskim objektima u javnom prostoru, u utorak, 17. ožujka 2015. u 19 sati  u Dvorani Gorgana Muzeja  suvremene umjetnosti govorit će o svome radu, nadahnućima i motivima te komentirati svjetsku umjetničku scenu u proteklih pola stoljeća kojoj je bio živim sudionikom.

Dan Graham jedan je od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu,  izveo je niz performansa, instalacija, video i fotografskih radova, te na jedinstven  način spojio umjetnost s arhitekturom. Također, povremeno djeluje kao kustos i pisac eseja o umjetnosti, glazbi, dizajnu i arhitekturi.
Svjetsku prepoznatljivost stekao je svojim zrcalnim paviljonima koje od kraja sedamdestih počinje realizirati diljem svijeta. Njegovi paviljoni, koji nastaju na razmeđu skulpture i arhitekture, ističu se vizualnom i spoznajnom refleksivnošću, te naglašavaju voajerske elemente oblikovanja u (pre)izgrađenom svijetu. Sam umjetnik svoje je staklene instalacije opisao kao „geometrijske forme koje nastanjuju i aktiviraju prisutnost promatrača, a stvaraju osjećaj nelagode i otuđenosti kroz neprestanu igru između osjećaja uključenosti i isključenosti. Paviljoni privlače pozornost na zgrade kao izražajna sredstva, psihološka uporišta, markere društvenih promjena i prizme kroz koje promatramo druge i sebe.“


Dan Graham rodio se 1942. u Urbani u Illinioisu, živi i radi u New Yorku. Imao je retrospektivne izložbe u brojnim svjetskim muzejima, od SAD-a do Europe. Izlagao je u više navrata  na Venecijanskom bijenalu (1976, 2003, 2004. i  2005.) i  kasselskoj Documenti (1972, 1977, 1982, 1992, 1997). Dobitnik je mnogih nagrada, a 2010. primljen je u članstvo Američke akademije umjetnosti i književnosti.

Predavanje je na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan

Fotografija naslovnice: Dan Graham, Two Adjacent Pavilions, 1978-81, Kröller-Müller Museum's sculpture park

izvor: msu

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: