Javni prostor

Čudnovati osjećaj za vrijeme gradonačelnika Bandića

Autor/izvor: DAZ 18/07/2012

Natječaj za uređenje, između ostalih, i zelene površine u Ulici Hrvatske bratske zajednice proveden je još ratne 1992. godine. Stručni žiri je prvu nagradu dodijelio Heleni Paver Njirić, prema čijem se projektu danas izvode radovi.

Prema Izvještaju ocjenjivačkog suda urbanističko-arhitektonskog anketnog natječaja za oblikovanje prostora Ulice Hrvatske bratske zajednice i Središnjeg trga u Zagrebu, investitor natječaja bio je Gradski zavod za planiranje razvoja i zaštitu čovjekovog okoliša, a raspisivač natječaja bilo je Društvo arhitekta Zagreba."Cilj natječaja bio je izbor najkvalitetnijeg rješenja prvenstveno za realizaciju vanjskih površina od Avenije Vukovar do Autoputa (Slavonska avenija, op. a.), te dobivanje detaljnih uvjeta za oblikovanje otvorenih površina na parcelama uz Središnji trg i Ulicu Hrvatske bratske zajednice, te propozicije za oblikovanje i program objekata uz Središnji trg i Ulicu Hrvatske bratske zajednice", navodi se u izvještaju.

Rok predaje radova bio je 5. lipanj 1992., ali je produžen do 13. srpnja 1992. Predsjednik ocjenjivačkog suda bio je prof.dr. Neven Šegvić, a članovi, mr. Slavko Dakić, dr. Hildegarde Auf Franić, dr. Željka Čorak te arhitekti Tamara Petrić, Robert Planinc i Edvin Šmit.
 
Na natječaj je pristiglo 13 radova uz jedan izvan konkurencije. Žiri je podijelio četiri nagrade. Prvu je dodijelio radu Helene Paver Njirić, drugu skupini autora (Marijan Hržić, Tomislav Odak, Branko Silađin, Ante J. V. Kostelac, Radovan Tajder, Julius Pevalek, Josip Sakoman i drugi) dok su dvije jednakovrijedne treće nagrade dodjeljene Grozdanu Kneževiću sa suradnicima te Mihajlu Kranjcu.
 
Stručni žiri je komentirao sve pristigle radove, a za rad Helene Paver Njirić naveli su kako, za razliku od drugih autora, zauzima drugačiji pristup.
 
"Odstupa od tradicionalnih elemenata i predlaže jedan demokratičan pristup otvoren svim medijima, mogućim događanjima i kasnijim intervencijama. Time iskazuje najnovija gibanja u evropskoj i svjetskoj arhitekturi. Treba istaknuti da i sam grafički prikaz uvodi nove tendencije tretirajući urbanizam kao polugu stvaranja jednog novog življenja, što je izuzetno važno za ovaj središnji gradski i trnjanski prostor", navodi se u izvještaju.
 
Helena Paver Njirić je ugovor za izradu idejnog projekta potpisala 2009. godine, a elektronički pretraživač oglasa javne nabave pak otkriva kako su grad Zagreb i Helena Paver Njirić sklopili ugovor za Izradu glavnih i izvedbenih projekata za izgradnju infrastrukture i fontana na zelenoj površini u Ulici Hrvatske bratske zajednice 11. travnja 2011.
 
Nekoliko pitanja koje nakon uvida u dokumentaciju ostaju su ona upućena gradonačelniku Bandiću: zašto je tako dugo čekao s realizacijom ovog projekta i zašto, kad je već odlučio realizirati projekt od čijeg je početka proteklo toliko vremena, nije barem održao javnu prezentaciju na koju bi pozvao zainteresirane?
 
 
Prethodni članak:

Komentari

nema (18/07/2012)
ne razumijem clanak kao ni prethodni, a pogotovo ne reakcije kolega. jedna stvar je adresiranje pitanja ukljucivanja javnosti gradu, a druga je pitanje izrade dokumentacije. tko je od vas koji optuzujete spreman reci da bi se on u istoj situaciji odrekao natjecaja jer treba provesti razne procedure ukljucivanja javnosti? ne razumijem poriv za ovo sto pisete kao ni zasto daz ne stiti instituciju javnog natjecaja.
peta (19/07/2012)
1. na javnom natjecaju 1992. godine pobijedili su njiric + njiric arhitekti (hrvoje njiric i helena paver njiric). dakle, neprecizno je tvrditi da je pobijedila samo hpnj, odnosno takva tvrdnja ide u prilog obmane koja insinuira da se radovi izvode na temelju nekakvog natjecaja.

2. notorna je laz tvrditi da se radovi izvode po pobjednickom projektu iz 1992. godine.
rad s kojim su navedeni pobijedili 1992. nema nikakve veze s fontanama koje se sada grade. tih fontana u natjecajnom radu iz 1992. godine nije bilo, odnosno one su projektirane recentno. neki od arhitekata koji su sada sudjelovali u projektiranju "bandicevih fontana" 1992. godine isli su u osnovnu skolu.

3. za sredisnju os nije bilo javnog natjecaja unazad 20 godina tj. radovi koji se izvode, izvode se na osnovu pogodbe s arhitekticom koja je za novac pristala na takvu igru. na to bi pristali mnogi, ali ima i onih koji ne bi.

4. za sredisnju os bilo je nuzno inzistirati na javnom natjecaju, a upravo je duznost drustva da na tome natjecaju inzistira. to je i u interesu drustva (koje na natjecajima zaradjuje), svih clanova i grada zagreba.

daz bi trebao stititi instituciju javnoga natjecaja, posebno kada se radi o ovako vaznom prostoru.

zasto daz na tome nije inzistirao? koja je uloga drustva, ako nije obrana struke?

i najvaznije, zasto je ovakva obmana javnosti objavljena na sluzbenim stranicama drustva?

treba li daz opravdavati milana bandica i helenu paver njiric ili stititi dignitet struke?
Damir (20/07/2012)
peta @
1. HNJ se odrekao svih autorskih prava, veza i odnosa u bilo kojem smislu u korist HPNJ (ne možeš/moraš uvijek sve znati...)
2. točno, prošlo je puno vremena i to je ključan problem. Nisam siguran da bi nakon provedenog urb. natječaja trebalo raditi još niz manjih za parkovne plohe. u osnovnom natječaju definirani su cijeloviti i segmentni konceptni parametri pojedinih ploha.
3. ovo je čista zloba
4. dakle natječaj je proveden ''92, o sklapanju Ugovora smo saznali dugo nakon što je bio sklopljen. u najmanju ruku je diskutabilno uskraćivati autorici pravo da sklapa Ugovor. NE radi se o urbanističkom planu u sklopu kojega je predviđen niz kompleksnih, funkcionalno različitih objekata poput npr. borongajskog kampusa gdje je predviđeno da nakon urbanističkog natječaja slijede arhitektonski. Potpuno je drugo pitanje da li je projekt u konačnici zadovoljavajući.

DAZ se trudi maksimalno štiti svakodnevno instituciju, proceduru i autore na javnih natječaja.
Uloga DAZa je, u suradnji s UHAom i HKA stvarati preduvjete i okvire za zaštitu i unapređenje ukupne pozicije struke i članova. Svako uključivanje članova u rad je više negoli dobrodošao. Svakodnevno u Društvu se održavaju koordinacije i radni sastanci po nizu programa a sjednica IOa je utorkom u 18:00. U zadnje 3 i pol godine došao je na sjednicu jedan (1!) kolega s molbom da se sponzorira njegova aktivnost. Naravno puno je lakše anonimno, ponekad...

Na web stranicama su stavljena dva različita teksta s ciljem objektivnog prenošenja informacija. Ne razumijem u čemu je obmana te ne vidim na koji način se opravdava uloga MB ili HPNJ.
damirLj.

peta (20/07/2012)
fontane - koje su projektirane recentno - nemaju veze s natjecajem iz 92.

to je jasno svakome tko usporedi projekt iz 92. i projekt fontana.

stoga, tvrditi da se radovi izvode na temelju natjecaja je notorna laz kojom se obmanjuje javnost.

Zoran (21/07/2012)
Iza svakog natječajnog rada stoji autor. Nije to natječaj matematičkog zadatka gdje postoji točno rješenje, niti sretan odabir tipa lutrije..Opredjeljujući se za projekt, opredjeljujete se za autora (ili autore).
Tko je taj koji će odlučiti da odabrano rješenje iz 1992 (ili bilo koje godine) nije dobro?
Da ga treba totalno izmijeniti, ostaviti kakvo je bilo ili odustati?
Da se, recimo, odlučilo raspisivati novi natječaj, netko bi trebao reći da ono što je zamišljeno nije dobro?
Mislim da je na autoru sva težina odluke i odgovornost provedbe. HPNJ je dovoljno talentirana arhitektica da joj takvu odluku ne bi prepustili. Nekima će se rješenje svidjeti, a nekima ne, a kompletan teret toga preuzet će autor. Stoga, nije važno izvode li se radovi prema rješenju iz 1992 ili 1888.
peta (21/07/2012)
kakvo je pobjednicko rjesenje iz 92. je nebitno, buduci da se radovi NE izvode po tom projektu.

ovdje se svjesno LAŽE javnost da se radovi izvode po tom natjecaju.

fontane nemaju veze s natjecajem iz 92.

fontane su bandiceva (glupa) ideja za koju je trebalo naci arhitekta(cu) koja je dovoljno lakoma i nemoralna da pristane u tome sudjelovati.
i nasli su ju.

sredisnja os je centralni dio grada koji ZASLUZUJE JAVNI NATJECAJ.

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku