Film

Ciklus filmova o arhitekturi u Društvu arhitekata Istre

Autor/izvor: DAI-SAI 15/03/2012

DAI-SAI tj. Društvo arhitekata Istre/Società architetti dell'Istria organizira za svoje članove i širu publiku projekcije filmova koji su usko povezani s arhitekturom. U četvrtak 15.03.2012. u 19 sati u MMC-u LUKA (Istarska 30, Pula) prikazuje se film Radiant City redatelja Jima Browna i Garya Burnsa.

U studenom prošle godine u sklopu Dana arhitekture u Istri DAI-SAI pripremili su projekciju filma s temom arhitekture i urbanizma: Building the Gherkin.

Može li jedna zgrada utjecati na karijeru arhitekta, na izgled multinacionalne kompanije te čak na kompletnu vizuru velikog grada? Svega mjesec i jedan dan nakon devastirajućeg napada na World Trade Center u New Yorku, započeli su radovi za izgradnju novog nebodera u Londonu. Aerodinamični toranj, 40 katova čistog čelika i stakla, postavljen u financijskom dijelu grada, pobudio je mnogo diskusija. Arhitekt Norman Foster definirao je projekt za novo sjedište londonske osiguravajuće kuće Swiss Re “socijalno, tehnički, arhitektonski i prostorno radikalnim”. Dimenzije i oblik građevine toliko su radikalne da joj je čak nadjenut nadimak erotični Gherkin (krastavac).

U veljači ove godine uslijedila je projekcija filma Objectified - dugometražnog dokumentarnog filma redatelja Garyja Hustwitta, koji se bavi složenim odnosom dizajnera i proizvoda (od četkice za zube do visokotehnoloških gadgeta). U filmu koji preispituje identitet, konzumerizam i održivost sudjeluju vodeći svjetski industrijski dizajneri i teoretičari dizajna.

U sklopu Ciklusa filmova o arhitekturi 15.03. prikazuje se kanadski film iz 2006. godine - Radiant City.

U Kanadi, kao i u SAD-u, fenomen poznat kao urban sprawl definirao je nekontrolirani rast jednoobiteljskih vila u gradskoj periferiji, skupljenih u zajednicama s maštovitim imenima, uvijek u okolici lokalnog shopping centra.
Utopijski životni uvjeti predloženi od strane agenata za nekretnine postaju stvarnost puna problema: stanovanje daleko od radnog mjesta i svakodnevno putovanje, depopulacija, loša gradnja i stalna betonizacija na mjestu zelenih površina. Režiser Gary Burns i novinar Jim Brown istražili su ovaj fenomen prateći život jedne prosječne kanadske obitelji.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: