Francuski paviljon

Čelični stupovi nad SC-om

Autor/izvor: DAZ 11/05/2012

Započela je montaža nosive konstrukcije Francuskog paviljona u Studentskom centru postavljenjem prva četiri od dvanaest čeličnih stupova koji će držati krovnu konstrukciju. Postavljanjem stupova najavljuje se završna faza obnove paviljona, u kojoj se, već prije pripremljeni drveni, stakleni i čelični elementi montiraju, nakon čega će paviljon, napokon, poprimiti svoj izvorni oblik. Dovršetak rekonstrukcije planiran je u jesen ove godine.

3. svibnja 2012., postavljena su prva četiri od dvanaest čeličnih stupova koji će držati krovnu konstrukciju Francuskog paviljona, jedinstvenu paviljonsku građevinu izgrađenu davne 1937. godine.

Francuski  paviljon izgrađen je za potrebe Zagrebačkog zbora (Zagrebačkog velesjama) koji se u to doba nalazio u prostoru Savske 25, a zahvaljujući svojoj jedinstvenoj arhitekturi svrstava se među značajnije građevine 20. stoljeća te se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Postavljanjem stupova  najavljuje se  završna faza obnove  paviljona, u kojoj se, već prije pripremljeni drveni, stakleni i čelični elementi montiraju, nakon čega će paviljon, napokon, poprimiti svoj izvorni oblik. Uz (faksimilnu) rekonstrukciju originalne građevine, koja je s obzirom na prilično loše stanje očuvanosti paviljona prije početka obnove odabrana kao najprimjerenija, pri korištenju materijala pazilo se i na nove tehnološke standarde koji će omogućiti njegovo što bolje održavanje. Jedna od specifičnosti ovog zdanja upravo je vanjska, prilično tanka, čelična konstrukcija koja u potpunosti preuzima teret krova čime se omogućuje korištenje stakla i drva u većem dijelu ove impozantne jednoprostorne građevine kružnog tlocrta površine oko 600 m2.

Nastavak radova na obnovi Francuskog paviljona donosi nam i vesela predviđanja o završetku radova u jesen ove godine, čime će SC dobiti još jedan multifunkcionalni prostor kojim će obogaćivati kulturnu ponudu Grada Zagreba.

Još više o rekonstrukciji Francuskog paviljona možete saznati na stranicama pogledaj.to.

Autor fotografija: Damir ŽižićRezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: