Projekt

Caruso St John: Newport Street Gallery

Autor/izvor: DAZ 17/10/2016

Projekt za Newport Street Gallery arhitektonskog ureda Adama Carusa i Petera St Johna ovogodišnji je dobitnik nagrade Stirling.

Newport Street Gallery je privatna galerija smještena između željezničke pruge i ulice Newport u Londonu, a proces projektiranja i realizacije trajao je od 2004. do 2015. godine.

Riječ je o prenamjeni, obnovi i dogradnji neobičnog niza zaštićenih industrijskih zgrada koji je donedavno koristila jedna kazališna trupa za spremišta tehnike i scenografije. Tri zaštićene viktorijanske zgrade uokvirene su sa dvije nove dogradnje na rubovima, tako da galerija koju sada čini niz od pet spojenih zgrada zauzima cijelo ulično pročelje.

Prizemlje i gornje etaže svih pet zgrada isprojektirani su tako da je omogućena kontinuirana horizontalna komunikacija, čime je ostvarena fleksibilnost prostora i više različitih scenarija korištenja. Takvim principom omogućeno je da se istovremeno odvija više izložbi koje zauzimaju različite površine. Postoje tri velike galerije na svakom od dva kata koja se prostiru cijelom duljinom kompleksa.  

Jedini novi oblikovni naglasak je nazubljeni krov na jednoj od dogradnji koji izravno asocira na krovove industrijskih objekata. Stare industrijske radionice definiraju neobično proporcionirana pojedina pročelja sa niskim parapetima prozora prizemlja i visokim punim zidovima na višim katovima. U novijim adicijama poštovane su postojeće proporcije kako bi se uklopili u skladnu cjelinu. Nova pročelja su kao i ona viktorijanska od vidljive opeke, te tako nastaje kolaž različitih i sličnih zidova opeke. Iako je niz od pet zgrada posve heterogen, različitih prostornih i oblikovnih karakteristika, ostvaren je skladan dijalog između postojećih zaštićenih povijesnih zgrada i suvremenih dogradnji, a u konačnici je nemoguće odrediti koje su povijesne a koje novoizgrađene.

Treba napomenuti kako je galerija, iako privatna, otvorena za javnost bez naplaćivanja ulaznica, a vlasnik galerije i kolekcije sa velikim brojem eksponata suvremene umjetnosti je poznati britanski umjetnik Damien Hirst.

Caruso i St John Stirlingovu nagradu su dobili nakon što su prvi puta bili nominirani 2000. godine sa projektom  za New Art Gallery Walsall.

Nagradu Stirling svake godine dodjeljuje RIBA (The Royal Institute of British Architects) za zgradu koja najviše doprinjela razvoju arhitekture u protekloj godini. Dodjeljuje se od 1996. godine i smatra se najvišom nagradom za arhitekturu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svoje ime duguje pokojnom arhitektu Jamesu Stirlingu (1926 - 1992.).

Treba napomenuti kako su u užoj konkurenciji ove godine bili još projekti ureda Herzog & de Meuron, Michael Laird Architects+ Reiach and Hall Architects, Loyn & Co Architects, dRMM Architects, te WilkinsonEyre.  

fotografije: Hélène Binet

vizuali: dezeen / caruso st john

više o uredu Caruso St John

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: