SUPEUS

Budućnost ugodnog stanovanja

Autor/izvor: DAZ 26/05/2013

U Velikoj predavaonici Arhitektonskog fakulteta, 4. svibnja 2013. godine, uspješno je organiziran još jedan seminar za studente Budućnost ugodnog stanovanja u organizaciji studentske udruge SUPEUS. Drugi po redu seminar okupio je preko 180 studenata i 13 predavača iz različitih struka i organizacija.

Budućnost ugodnog stanovanja (ili skraćeno BUS) besplatni je cjelodnevni seminar namijenjen isključivo studentima koji obrađuje teme održive gradnje, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Seminar organiziraju studenti iz udruge SUPEUS i s obzirom na uspjeh koji je polučio BUS u svom prvom izdanju osnovni koncept ostao je isti dok je tema ovogodišnjeg izdanja bila grad.

Cijeli je seminar bio podijeljen u četiri tematske cjeline: analiza i vizija razvoja gradova, tehnička rješenja za veću energetsku učinkovitost i održivost, financiranje stanogradnje i projekata energetske učinkovitosti te na kraju pregleda nekih od dovršenih i planiranih projekata povezanih s temom seminara.

Nakon pozdravnog govora organizatora i prof.mr.sc. Borisa Koružnjaka, dekana Arhitektonskog fakulteta, u prvom bloku je izvršni urednik EGE-a Boris Labudović, dipl.ing.mech. dao analizu stanja u Kopenhagenu, kao predvodnika održivosti među svjetskim gradovima, i hrvatskim gradovima. Naglasak je stavljen na važnost izrade strategije razvoja i cjelovitih rješenja koja će poštivati pravila struke. Iznesenu ideju proširio je u svom predavanju Žarko Horvat, dipl.ing.el. s poticajem studentima da, uz kritički stav, traže i teže novim i boljim rješenjima bez straha od neuspjeha.

U drugom je bloku Željka Hrs Borković, dipl.ing.arch. na praktičnim primjerima prezentirala deset nužnih koraka za uspješnu provedbu projekta energetske učinkovitosti. Potencijal vjetrogeneratora u hrvatskim gradovima te primjenu parafina kao materijala za pohranu topline u svojim su predavanjima obradili  prof.dr.sc. Zvonimir Guzović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, odnosno dr.sc. Neven Ukrainczyk s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Ocjenu učinkovitosti i financijsku usporedbu dizalice topline s konvencionalnim rješenjima dao je dr.sc. Vladimir Soldo, dipl.ing.mech. dok je dr.sc. Josip Zdenković, dipl.ing.el. na sličan način prikazao nekoliko izvedenih i mjerenih primjera zamjene klasične rasvjete LED rasvjetom. Osim tehničkih karakteristika i ostvarenih ušteda, studentima je posebno zanimljiva bila prezentacija LED reflektora i njegovih značajki uživo u sklopu samog izlaganja. Kako bi se takva rasvjeta češće koristila prema gosp. Zdenkoviću prepreka nema i pitanje je samo želje i znanja.  Predavanje koje je cijela dvorana pažljivo popratila jest Zeleni Kampus Borongaj u kojoj je prikazan plan kampusa, kao i inovacije koje će se primijeniti pri realizaciji istog. Pitanja studente najviše su bila usmjerena na datume izgradnje i početka korištenja pojedinih dijelova kampusa.

Treći blok obrađivao je teme koje nisu toliko zastupljene na tehničkim fakultetima, a čijim je studentima ovaj seminar u najvećoj mjeri i namijenjen. Financiranje stanogradnje i modeli kreditiranja projekata energetske obnove s primjerima iste nešto je s čime će se današnji studenti susresti vrlo brzo nakon završetka fakultetskog obrazovanja.

U posljednjem bloku dr.sc. Goran Krajačić, dipl.ing.mech. prezentirao je četiri temelja energetskog sustava suvremenih niskougljičnih gradova, a to su: obnovljivi izvori energije, zgrade kao proizvođači energije, skladištenje te iste energije i pametne energetske mreže s integriranim električnim prijevozom. Margareta Zidar, dipl.ing.arch. prikazala je sudjelovanje Instituta Hrvoje Požar na razvoju smjernica za inovativnu gradnju na Mediteranu na primjerima zgrada iz Rijeke i Splita. Posljednje predavanje održao je na engleskom jeziku Mark Gero, prvi LEED certifikator u Hrvatskoj. Na primjeru poslovne zgrade Genzyme prikazane su osnovne smjernice certifikata za ocjenu zelene gradnje i primjer projektiranja iznutra prema van. Sam certifikat bit će primijenjen i na već spomenutom projektu Kampusa Borongaj.

Seminaru je prisustvovalo preko 180 studenata s dvadesetak različitih fakulteta. Osim studenata s hrvatskih fakulteta, zabilježen je i organizirani dolazak studenata sa Sveučilišta Maribor koji su, uz predavača Marka Gera, prvog potpredsjednik Američke trgovačke komore (AmCham) u Hrvatskoj, dali mali internacionalni doprinos cijelom seminaru.

Studenti različitih fakulteta, osim slušanja predavanja iz svoje i srodnih tehničkih struka, dobili su uvid u tekuće i planirane projekte te mogućnost da se pobliže upoznaju s djelatnostima potencijalnih budućih poslodavaca. Time su ostvareni i neki od osnovnih ciljeva udruge SUPEUS, a to su poticanje na interdisciplinarni pristup i suradnju te jače povezivanje studenata, struke i fakulteta. Pritom je potrebno napomenuti da je BUS samo početni događaj Mjeseca budućnosti u kojem će SUPEUS sa svojim partnerima organizirati niz manjih edukacijsko-informativnih događaja upravo s naglaskom na osnovne ciljeve SUPEUS-a. Broj posjetitelja, kao i podrška koju su dale tvrtke partneri na projektu, pokazuju da postoji interes i potreba za organizacijom ovakve vrste događaja na studentskoj razini. Više informacija o samom BUS-u i budućim projektima moguće je pronaći na www.supeus.hr .

SUPEUS, ili punim nazivom Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje, okuplja studente s osam različitih fakulteta. Bavi se promoviranjem energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije, a glavna djelatnost su seminari, radionice i ostali informativno edukacijski projekti kojima se nastoji dodatno povezati studente, tvrtke i fakultete, a sve s ciljem da se studentima omogući stjecanje novih znanja i uspješni početak profesionalne karijere.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.