Izložba

Boro Kovačević - Umjetnost makete

Autor/izvor: DAZ 01/10/2013

U srijedu, 2. listopada u 19 sati u Galeriji Karas u Praškoj 4 u Zagrebu otvara se izložba „Boro Kovačević – Umjetnost makete“. Izložba se priređuje kao posveta dugogodišnjem radu prerano preminulog Borislava Kovačevića (Baška, 1946. - Zagreb, 2011.), doajena maketarstva u Hrvatskoj. 

„Od prve makete za neki javni urbanističko-arhitektonski natječaj, koju je izradio za grupu autora (Čižmek, Dragman, Ivičević-Bakulić, Postružnik i Silađin) 1968. godine, do remek djela umjetnosti maketarstva, Plivina pogona za izradu azitromicina u Savskome Marofu u mjerilu 1:20 iz 1997./98., koju prezentiramo ambijentalnom instalacijom u gornjem prostoru galerije, izložba nema karakter taksativne retrospektive ili patetičnoga hommagea, već posjetitelju kani dočarati vrhunsko umijeće maketarstva u kojemu je Boro Kovačević bio neprikosnoveni eksperimentator i inovator te vrhunski majstor.“ (Penezić & Rogina, iz kataloga)
Borislav Boro Kovačević (Baška 1946. – Zagreb 2011.) nakon školovanja na Drvno-industrijskom fakultetu u Zagrebu i specijalizacije u SR Njemačkoj, tijekom 70-tih godina prošlog stoljeća savladava tehnike modeliranja u metalu, te spajanje drva, metala i drugih materijala u jedinstvene objekte maketa koje će raditi tijekom cijelog života. Od početka profesionalne karijere, 1965. godine, sudjeluje sa svojim maketama na svim važnijim domaćim i međunarodnim urbanističko-arhitektonskim natječajima, a na mnogima od njih dobiva nagrade. Surađivao je s mnogim imenima iz vrha arhitektonske scene poput Ivana Čižmeka, Radovana Delallea, Bore Doklestića, Ivana Franića, Kreše Ivaniša, Dinka Ivičević-Bakulića, Slavka Jelineka, Stjepana Krajača, Velimira Neidhardta, Miroslava Pašagića, Penezića & Rogine, Nevenke Postružnik, Mladena Sabolovića, Branka Silađina, ali i s umjetnicima poput Sanje Iveković te na interdisciplinarnim i kulturološkim projektima. Boro Kovačević je bio dugogodišnji član ULUPUH-a, najprije u Sekciji za arhitekturu, a potom u, sredinom 80-tih godina osnovanoj, Sekciji za oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa. Uz funkciju predsjednika sekcije neko je vrijeme obnašao i dužnost predsjednika ULUPUH-a. Kao vršitelj tih dužnosti, ali i kao umjetnik i čovjek zalagao se za unapređenje struke i prava članova udruženja.

facebook event

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: