Izložba i okrugli stol

Bogdan Bogdanović – Ukleti neimar

Autor/izvor: DAZ 05/10/2012

Do srijede, 31. listopada, u Gliptoteci HAZU (Galerija II.), može se pogledati izložba Bogdan Bogdanović – Ukleti neimar, koja je rezultat suradnje Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Gliptoteke HAZU, Udruge za interkulturalna i interdisciplinarna istraživanja u Zagrebu, Architekturzentruma u Beču 

Izložba o Bogdanu Bogdanoviću pod naslovom Ukleti neimar zasnovana je na kustoskom konceptu Ivana Ristića, dugogodišnjeg sugovornika i poznavatelja velikog arhitekta. Ovaj postav je bio prvi put predstavljen 2009. u Centru za arhitekturu u Beču te potom 2011. godine u Muzeju grada u Beogradu. Koncept tog postava za zagrebačku izložbu prilagodila je urbana antropologinja Sonja Leboš, u suradnji s Ivanom Ristićem.

Cilj je izložbe predstaviti zagrebačkoj, hrvatskoj i internacionalnoj publici presjek Bogdanovićevih djela s naglaskom na njegovu sintagmu ‘antropologija sjećanja’ te omogućiti uvid u kompleksni opus ovog stvaraoca koji je bio primarno arhitekt, ali i pisac, kaligraf, etimolog, kipar, sveučilišni profesor, urbanolog, političar i još mnogo toga. Drugim riječima, osim likovne prezentacije lika i djela Bogdana Bogdanovića u onom segmentu njegovih aktivnosti koji nam je najpoznatiji, a to su njegova spomen-obilježja, težimo publici koja manje poznaje njegov rad predstaviti i Bogdanovića kao filozofa arhitekture i pisca.
 
Nositelj inicijative postava izložbe Ukleti neimar u Zagrebu je Austrijski kulturni forum u Zagrebu u suradnji s Centrom za arhitekturu iz Beča, Gliptotekom i Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) iz Zagreba. Gliptoteka HAZU ima kontinuiranu suradnju s Austrijskim kulturnim forumom (2011. izložbe: Hrvatski učenici Friedricha Schmidta; Forma i energija arhitektura u i iz Austrije; Bogdan Bogdanović – ukleti neimar)
Izložba se može pogledati do srijede, 31. listopada, od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom zatvoreno.
 

Okrugli stol

U okviru izložbe i Dana Orisa održat će se i okrugli stol, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu i Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u Zagrebu, koji je zamišljen kao poredbena platforma rada Bogdana Bogdanovića u suodnosu s drugim arhitektima iz regije koji su se također bavili spomeničkim područjima, poput Vojina Bakića i Edvarda Ravnikara.
 
Na okruglom stolu sudjeluju Dietmar M. Steiner (ravnatelj Centra za arhitekturu, Beč), Friedrich Achleitner (arhitekt, esejist, kroničar moderne i suvremene arhitekture, Beč), Ivan Ristić (autor izložbe Ukleti neimar, Beč), prof. dr. Aleš Vodopivec (profesor na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, dobitnik niza nagrada, autor knjige Edvard Ravnikar, Ljubljana), Vera Grimmer (arhitekt, urednica časopisa za arhitekturu i kulturu Oris), akademik Boris Magaš, Ronald Panza (teoretičar, OKC Abrašević, Mostar), Maroje Mrduljaš (arhitekt i publicist, Zagreb) te drugi.
 
Koncept okruglog stola i moderiranje: Sonja Leboš (UIII)
Izložbu i okrugi stol podržavaju: Austrijski kulturni forum, Ministarstvo kulture RH
 
Otvorenje izložbe Ukleti neimar
Gliptoteka, Medvedgradska 2
9. listopad 2012. u 19 sati
Izložbu će otvoriti pomoćnica ministrice: mr. sci. Vesna Jurić Bulatović i akademik Boris Magaš
 
Okrugli stol
Gliptoteka, Medvedgradska 2
19. listopada, od 17 sati
___
Izložba Ukleti neimar dio je dugoročnih projekata Mnemosyne – Teatar sjećanja te aRs PUBLICae/1POSTOZAUMJETNOST
 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: