Bilježenje grada/ Bilježenje vremena - SJENČANJE GRADA U DUBROVNIKU

06/03/2009


Projektna radionica/forum u okviru regionalnog programa radionica/foruma (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Ljubljana, Sarajevo)
20. - 22. ožujka 2009.
Što:
Sjenčanje grada u Dubrovniku
: Projektna radionica/forum u okviru regionalnog programa radionica/foruma (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Ljubljana, Sarajevo). Ovaj program je dio najnovije faze višegodišnjeg kreativno-istraživačkog projekta Bilježenje grada/ Bilježenje vremena, koja će biti zaključena međunarodnim simpozijem Sjenčanje grada: Hipertekstualizacija urbanog prostora (Zagreb, 8-10. svibnja 2009.)  

Tema i svrha radionice/foruma: 
- Kritički i kreativni pristup problemu urbane kulturne memorije u tranzicijskim društvima, u ovom slučaju, u Hrvatskoj, posebice u dalmatinskim županijama, kao i Dubrovačkoj. 
- Identifikacija, analiza i eventualno povezivanje već postojećih projekata i inicijativa, kao i onih u nastajanju, koji se bave kulturnom memorijom grada i čitanjem grada, i dr.
- Predstavljanje metodologije Bacača Sjenki primjenjene u projektu Bilježenje grada/Bilježenje vremena, kao i u njihovim prethodnim projektima.
- Uloga arhiva u suvremenoj umjetnosti.  

Kada:
20.-22. ožujka 2009.  

Broj učesnika/ica:
do 15  

Profil sudionika/ica:
- Umjetnici/ice iz različitih područja (likovno/vizualno, izvedbeno, književno, glazbeno, multimedijalno, interdisciplinarno);
- Arhitekti/ice, urbanisti/ice;
- Povijesničari/ke umetnosti;
- Interdisciplinarni/e istraživači/ice
- Studenti/ice, učenici/ice i umirovljenici/e zainteresirani/e i/ili uključeni/e u problematiku  

Gdje:
Dubrovnik, Art radionica Lazareti  

Kako:
Tijekom trodnevnog rada ekipa okupljena oko Sjenčanja grada proći će kroz intenzivni proces detektiranja, kreativnog promišljanja i analiziranja problematike kulturne memorije, i to, prije svega, u aktivnom, praktičnom obliku – na osnovi postojećih projekata i onih u nastajanju. Želimo promatrati s različitih motrišta urbanističku dramu koja se u Dubrovniku odvija već godinama: odumiranje staroga grada; degradacija statusa Dubrovnika kao istinskog povijesnog, kulturnog i urbanističkog svjetskog dragulja; gubljenje identiteta grada i građana/ki; odumiranje, rasprodaja i uništavanje svih ostalih proizvodnih resursa grada; značajke devastirajuće politike (turističke, kulturne, urbanističke, ekonomske), ali i odnosa i djelovanja građana/ki koji su doveli/e do sadašnjeg stanja; mogućnosti, strategije i taktike koje bi mogle pridonijeti promjeni stanja. Jedan dio radionice/foruma odvijat će se u Lazaretima, uz vizualne i pisane materijale i debatu, dok će se drugi dio odvijati na odabranim lokacijama u gradu. Namjera je da se mapiraju ideje i projekti kojima ovakav kontekst može pomoći u realizaciji i pridobijanju vidljivosti, kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou. Rezultati rada ove radionice/foruma bit će predstavljeni, skupa s ostalim radionicama, na međunarodnoj konferenciji Shadowing the City: Hypertextualisation of Urban Space koja će se održati u Zagrebu od 8. do 10. svibnja 2009.  

Prijave:
Do 10. ožujka, elektronskom poštom na adresu bgbv@mail.org i/ili bgbv.project@gmail.com, s napomenom “Sjenčanje grada – Dubrovnik”. Zainteresirani/e se mole da pošalju svoj životopis i materijale o eventualnim projektima vezanim uz ovu temu. Na ovu adresu možete uputiti i sva dodatna pitanja.  

Širi kontekst:
http://shadowcasters.blogspot.com, linkovi “re-collecting city/re-collecting time” i “wall displays/ zidne novine”  

Tko:
Bacači Sjenki, Zagreb: Boris Bakal, Katarina Pejović        
ARL, Dubrovnik: Srđana Cvijetić, Slaven Tolj      

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku