Arhitektura

Beskonačna ploha nadgleda beskonačno more

Autor/izvor: DAZ / dezeen 07/08/2014

Kuća beskonačnosti, koju je projektirao španjolski arhitekt Alberto Campo Baeza, zamišljena je kao lukobran koji nadgleda more.

Prostrani krov ove primorske kuće u Cadizu u Španjolskoj, proteže se prema obali poput polegnutog produljenja neravnog okolnog terena.

 

 

Kuću VT ili “kuću beskonačnosti”, osmislio je španjolski arhitekt Alberto Campo Baeza prije svega kao djelo krajobrazne arhitekture. “Podigli smo kuću kao da je lukobran koji nadgleda more. Na toj odjekujućoj horizontalnoj ravnini, čistoj i ogoljenoj, suočeni smo s dalekim horizontom,” kaže arhitekt.

 

 

Zgradu čini glomazan pravokutan okvir širok 20 metara i dubok 36 metara, iako prostrana krovna terasa odaje dojam da je konstrukcija mnogo veća. Dvije etaže smještene su ispod krovne plohe. Prednja strana tih etaža izlazi iz terena i povezuje se s plažom dok je stražnja strana ukopana 12 metara u stijenu.

 

 

Cijela je građevina izrađena od travertina koji Campo Baeza opisuje kao naslijeđe lokalne rimske baštine. “Nekada davno ovdje su bili Rimljani. Bolonia, ruševine rimskih tvornica ribe gdje su proizvodili garum i gradili hramove bogovima, nalazi se u neposrednoj blizini. Njima u čast izgradili smo ovu kuću, poput akropole u kamenu, rimskom travertinu.”

 

 

Monumentalni zid označava graničnu liniju između krajolika i terase. Bazen je utonuo u površinu a veličanstveno stubište spušta se i vodi u kuću. Gornja etaža sadrži sobe za druženje, uključujući dnevni boravak s kružnim svjetlarnikom i natkrivenim balkonom, jednostavnu kuhinju i prostranu blagovaonicu. Na donjoj etaži nalaze se spavaće sobe sa svake strane središnjeg zajedničkog prostora koji vodi do plaže.

 

 

 

 

Campo Baeza opisuje zgradu kao “najradikalniju kuću koju smo ikad napravili. Na čudesnom mjestu poput zemaljskog raja, u Cadizu, izgradili smo beskonačnu plohu koja nadgleda beskonačno more.”

 

 

Fotografije: Javier Callejas

Via dezeen.com

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: