konferencija ARTUR 2016

ARTUR konferencija: Ester Higueras

Autor/izvor: DAZ 03/10/2016

Donosimo sažetak predavanja Ester Higueras sa ARTUR konferencije održane 29.9.2016.

Pozitivni i nagativni aspekti ruralnog turizma

Ruralni turizam pozitivno utječe na ekonomiju na više načina. Osim što direktno i indirektno utječe na zaposlenost, često je kreator bogatstva i zdravlja.  Postoji niz specifičnih studija koje pokazuju da  turizam u  zaostalim područjima može postati pokretačka aktivnost o kojoj ovisi velik broj  stanovništva. Postoji više teorija različitih autora diljem Europe, međutim sve imaju istu bit, a to je da  je ruralni turizam katalizator promjena i napretka.

Uz sve dobrobiti koje ruralni turizam dodnosi određenom području, postoje sveprisutni problemi poput porasta životnih troškova i općenito tenzija na domaćem tržištu. Jedan od najvećih problema današnjice, zagađenje okoliša, ovdje igra veliku ulogu. Naime, korištenje eko sustava i zagađenje istog ne ovisi samo o posjećenosti destinacije već i o sadržajima, ciljevima turističke ponude te uklapanja turističkog objekta  u okoliš.

S obzirom na to da su prirodne atrakcije velik magnet za brojne turiste, ekološki razvoj mora biti pomno planiran uz politiku ruralnog  planiranja, te strategiju za racionalnog korištenja, očuvanja i zaštite prirode.

Dr.sc. Ester Higueras, Universidad Politécnica de Madrid, Španjolska

Ester Higueras diplomirala je arhitekturu na Universidad Politécnica de Madrid (ETSAM). Doktorski studij polazi na Zavodu za konstrukcije i arhitektonske tehnologije Universidad Politécnica de Madrid. Doktorirala je 1997. godine s tezom Manual design - urbanih naselja navodnjavanja u Madridu.

Profesor je na katedri za urbanizam i prostorno planiranje na ETSAM-u u Madridu, gdje je odgovorna za koordiniranje urbanističkih master planova i bioklimatsku arhitekturu.Već dugi niz godina usredotočila je svoju istraživačku karijeru prema urbanističkom planiranju, održivosti i zaštiti okoliša. Asistent je urednika časopisa Journal of Urban Research, te autor brojnih knjiga i članaka o bioklimatskom urbanizmu.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: