ARTUR

ARTUR konferencija: Aleksandar Bede

Autor/izvor: DAZ 01/10/2016

Najavljujemo predavače na ARTUR konferenciji koja će se održati 29.9.2016. Aleksandar Bede održati će predavanje o rehabilitaciji javnih prostora Novog Sada.

Stanica i Salon arhitekture - Rehabilitacija javnih prostora Novog Sada

Dvadeseto izdanja Salona arhitekture u Novom Sadu organizirano je unutar prostora glavne željezničke stanice, te predstavlja jedan od prvih organiziranih napora kako bi se modernističku zgradu iz šezdesetih godina dvadesetog stoljeća stavilo u fokus javnosti nakon godina zanemarivanja.

Zbog bojazni da zgrada bude oštećena ili uništena, s obzirom na process privatizacije željeznica u Srbiji, Društvo arhitekata Novog Sada organiziralo je Salon kako bi otkrilo potencijale građevine koja može zaprimiti cijeli spektar javnih funkcija kao što je izvorno bila i projektirana.

 

Nakon uspjeha Salona arhitekture i dizanja svijesti u gradu o arhitektonskoj važnosti zgrade željezničke stanice, postavljaju se pitanja o sličnim strategijama reafirmacije zapuštenih javnih prostora u Novom Sadu iz vremena modernizma.

više o Salonu arhitekture u Novom Sadu i željezničkoj stanici na linku.

 

Aleksandar Bede, Università Iuav di Venezia

Aleksandar Bede studirao je arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Na doktorskom je studiju urbanizma na Sveučilištu IUAV u Veneciji, gdje se bavi istraživanjem naslijeđa urbanih i teritorijalnih modernizacija na tlu Vojvodine iz vremena jugoslavenskog socijalizma te njihovom stanju danas. Sudionik je nekoliko lokalnih inicijativa u polju nezavisne kulturne scene te pokretač i suradnik na nekoliko istraživačkih projekata u kojima se susreću kulturne i urbanističke politike.  Angažiran na projektu Lokalne politike i urbana samouprava  koji je dugoročni projekt posvećen propitivanju načina na koje se građani mogu uključiti u procese odlučivanja na lokalnom nivou, i to putem udruživanja u sferi stanovanja.

U sklopu rezdiencijalnog programa na Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu objavio je knjigu  “Als Paar für die Gesellschaft. Die Architectur von Sibin Djordjević und Milena Stanković Djordjević”  . U suradnji sa Dafne Berc i Lucianom Basaurijem, 2012. objavljuje Latentnost u gradu:  Praznine u Novom Sadu. Izlagao je u Zagrebu i Novom Sadu, na pojedinačnim i grupnim izložbama.  Član je upravnog odbora DaNS - Društva arhitekata Novog Sada.

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku