Arhitektura i urbanizam u socijalističkoj Jugoslaviji i nakon nje

25/03/2011

Konferencija u sklopu projekta Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma održava se od 1. do 2. travnja u Skopju pod nazivom Pouke modernizacija

Konferencija: Pouke modernizacija, Skopje 1. - 2.04
Projekt: Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma

www.unfinishedmodernisations.net

Nakon Zagreba slijedeća konferencija u sklopu projekta Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma održava se u Skopju pod nazivom Pouke modernizacija.

Izgrađeni okoliš u zemljama bivše Jugoslavije bitno je obilježen zahvatima sprovedenima nakon 2. svjetskog rata. Po njihovom obimu i impaktu, može se zaključiti da su modernistička arhitektura i urbanizam jedna od dominanti tog okoliša. Modernistička arhitektura na području bivše Jugoslavije često je u lošem stanju, dok se urbane matrice nastale u vrijeme socijalizma postepeno transformiraju. Svakako, naslijeđene modernističke urbanističke matrice teško možemo zadržati intaktnima jer su gradovi dinamički sistemi koji se neizbježno mijenjaju s vremenom. S druge strane, relikti modernizacija koji su napušteni (industrijski kompleksi), nedovršene zamisli (urbanistički planovi), pa čak i pojedini promašaji ili prostori sa negativnim konotacijama (bivše vojne zone) ponekad su resursi sa neočekivanim potencijalima.

Na konferenciji će se nastojati kritički raspoznati „pouke modernizacija“ i afirmirati njihove produktivne dosege. Također, ukazat će se na nove prakse u područjima arhitekture, urbanizma i politika prostora koje dijele bliskost sa idealima i progresivnim aspiracijama povijesnih modernizacija, ali ih i unapređuju i aktualiziraju.

Prvog dana Konferencije, uvaženi predavači i gosti predstavit će svoje poglede na političke aspekte jugoslavenskog urbanizma u vrijeme samoupravljanja, kao i rezultate te kompleksne stvarnosti koja je pokazala kako početne namjere tako i kasniju nemogućnost da ih se implementira. Među predavačima su Vedran Mimica (direktor Berlage Instituta) i dr. Vlatko Korobar (profesor urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Skopju). Divna Penčić vodit će javni intervju s profesorom Georgijem Konstantinovskim i arhitekticom Olgom Papesh, doajenima makedonske arhitekture. Biljana Stefanovska će javno intervjuirati nove urbane aktiviste kao što su Aneta Spasoska, Dragan Krstevski i Slavica Chavdarovska iz Prve Arhi Brigade te Jane Stojanoski, Nevenka Mancheva i Vesna Mitanoska iz Podmladuvanja.

Drugi dan programa donosi dvije javne diskusije o pitanjima progresivnosti i arhitekture te pokušaj da se identificiraju početni uspjesi modernizacijskih procesa i započne ponovno preispitivanje onih procesa koji su se na različite načine pokazali neuspješnima u smislu svog osnovnog cilja: društvenog prosperiteta. Nakon panel-diskusija uslijedit će predavanje dr. Lukasza Staneka (Swiss Federal Institute of Technology (ETH), Zurich), istraživača na Arhitektonskom fakultetu i kustosa izložbe PRL™ Izvozna arhitektura i urbanizam socijalističke Poljske (Muzej moderne umjetnosti u Varšavi, 2010).

Uz sve navedeno, Konferencija će biti popraćena i izložbom o Borbinoj Saveznoj nagradi za arhitekturu. Izloženi će biti nagrađeni radovi jedine savezne nagrade za arhitekturu u socijalističkoj Jugoslaviji, koju je dodjeljivao dnevni list Borba. Ova prestižna nagrada bila je glavno službeno mjerilo arhitektonske izvrsnosti u bivšoj Jugoslaviji, istovremeno odražavajući i promovirajući koncept “bratstva i jedinstva” i formiranje pan-jugoslavenskog identiteta. Namjera izložbe je opisati politički, društveni i ekonomski kontekst jezikom izgrađenog prostora, ali i pružiti priliku da se procijeni kako uopće prolaze arhitektonske vrijednosti socijalističkog društva u današnjim radikalno izmijenjenim okolnostima. Ova izložba po prvi će puta na jednom mjestu pokazati sve dobitnike Borbine Savezne nagrade, od 1965. do 1990.

Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma
dvogodišnji je istraživački projekt koji je dio programa ´Kultura 2007-2013´ kojega podržava Europska unija. Uz Udruženje hrvatskih arhitekata, glavnog nositelja projekta, partneri na projektu su: Institut za suvremenu arhitekturu (Zagreb), Trajekt (Ljubljana), Umetnostna galerija (Maribor), Društvo arhitekata Beograda i Koalicija za održivi razvoj (Skopje). Kroz projekt se interdisciplinarno istražuje proizvodnja izgrađenog okoliša unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog konteksta socijalističke Jugoslavije te refleksija tih procesa na području današnjih nezavisnih država nakon njenog raspada. Istraživanja će nastojati raspoznati i kritički interpretirati arhitektonske i urbanističke modele i procese koji su predstavljali kulturni i socijalni doprinos modernizacijskim procesima, te preispitati načine na koji se naslijeđe modernizacije nastavilo razvijati ili dekonstruirati u tranzicijskim i post-tranzicijskim okolnostima.

Aktivnosti projekta su uz istraživanja u koja je uključeno 14 istraživačkih timova iz zemalja nasljednica Jugoslavije i konferencije koje će se održavati u svim zemljama uključenima u projekt (Zagreb, Skopje, Beograd, Split, Ljubljana), izložbe, publikacije i internetska stranica. Završna izložba na kojoj će biti prezentirani rezultati projekta bit će u Mariboru, europskoj prijestolnici kulture 2012.

Voditelji projekta su Vladimir Kulić (University of Florida) i Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Projekt financijski podržavaju EU Program Kultura 2007-2013, European Cultural Foundation (ECF), ERSTE Stiftung, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb.


Conference Learning from Modernisations
programme:

1 April, Cultural Informative Centre (Salon 19/19)


5pm-5.30pm


Registration

5.30pm -6pm

Conference opening
Sonja Damchevska (Coalition for Sustainable Development, Skopje)
About Unfinished Modernisations project
Maroje Mrduljaš, (Architectural Faculty, Zagreb)

6pm -10.30pm

Vedran Mimica
(Berlage Institute): Utopian Journeys, Political aspects of Yugoslav urbanism during the self-managed socialism
Public interview with Prof. Georgi Konstantinovski and Arch. Olga Papesh, hosted by Arch. Divna Penčić : Grande Travail - Skopje: Something normal or outcome of one heroic time?
Vlatko Korobar (Faculty of Architecture, Skopje): Aerodrom Revisited
Public interview with Aneta Spasoska, Dragan Krstevski and Slavica Chavdarovska from Prva Arhi Brigada (the First Archi Brigade) and Jane Stojanoski, Nevenka, Mancheva and Vesna Mitanoska from Podmladuvanje (Rejuvenation) hosted by Arch. Biljana Stefanovska : Re-examining the language of architecture

Discussions

10.30pm

Reception

2 April, Cultural Informative Centre (Salon 19/19)


2pm-3pm


Workshop: “Speakers Corner” - project research teams progress

3.30 pm-5pm

Panel discussion: Progressive Architecture?

Panellists:
Emil Jurcan
(the Pula group): Project: Rujevac Platforms
Miranda Veljačić
and Dinko Peračić (Platform 9.81): Youth Centre, Split
Divna Penčić, Jasna Stefanovska
and Biljana Spirkoska: A Quest for Public Space

Guests:
Dritan Shutina
(Co-Plan, Albania),
Besnik Aliaj
(University Polis, Albania),
Sandra Kapetanović (Expeditio, Montenegro)

Moderators: Nebojša Milikić and Maroje Mrduljaš

Discussion

5pm – 6.30pm

Panel discussion: Another Modernity

Panellists:
Elsa Turkušić
and Nina Ugljen - Ademović: The Way from Tradition to Modernity
Dubravka Sekulić:
Constructing Non-Alignment: The Sun Never Sets for Energoprojekt
Divna Penčić, Jasna Stefanovska
and Biljana Spirkoska: Skopje - The Phoenix city

Guests:
Dritan Shutina
(Co-Plan, Albania),
Besnik Aliaj
(University Polis, Albania),
Sandra Kapetanović
(Expeditio, Montenegro)

Moderators: Ines Tolić and Maroje Mrduljaš

Discussion

6.30pm-8pm


Lukasz Stanek
(Swiss Federal Institute of Technology (ETH) in Zurich): PRL™ Export Architecture and Urbanism from Socialist Poland

Discussions

8.30pm


Exhibition Opening: Cultural Informative Centre
Borba Federal Architecture Award: A Pan -Yugoslav Discourse Between Regional Identities

(02-08.04.2011)

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.