Ciklus tribina Alena Žunića

Arhitektura / dobrog / stanovanja

11/12/2018

Razgovor sa dva arhitekta – Tomislavom Ćurkovićem i Zoranom Zidarićem
13. 12. 2018. u 19 h, KIC, Preradovićeva 5, Zagreb

Već gotovo tri desetljeća arhitektonski ured Dva arhitekta predstavlja jedan od najrelevantnijih hrvatski biroa za projekte u domeni individualnog stanovanja. Dok je u Hrvatskoj 80% dozvola za gradnju namijenjeno obiteljskim kućama često upitne kvalitete, Dva arhitekta su uspjeli 'odskočiti' svojim prepoznatljivim arhitektonskim rukopisom, visokom razinom inovativnosti i kreativnosti.

Iz zavidnog repertoara ranih projekata interijera do recentnih vila i obiteljskih kuća, osnivači ureda arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić pokazati će neke od svojih istaknutih realizacija, a kroz razgovor će se detaljnije ispitati koji su izazovi u djelovanju današnjeg arhitekta, posebno u okruženju gdje sve češće investitori (misle da) znaju više od struke. Kako se snalaze u najezdi brojnih naizgled atraktivnih vila i kuća koje dominiraju popularnim web stranicama kao što su ArchDaily ili Dezeen? I kako uopće educirati klijenta o vrijednostima dobre arhitekture?

Uspješnost njihovih projekata višestruko je potvrđena u domaćim okvirima brojnim stručnim nagradama (npr. Bernardo Bernardi, Drago Galić, Nagrada grada Zagreba), a njihov rad je prepoznat i na internacionalnoj razini priznanjima kao što su Cemex Awards, Wienerberger Brick Award, The Plan Awards, American Architecture Prize i World Architecture Festival. Redovito su publicirani i prisutni u arhitektonskim časopisima u Hrvatskoj, ali i izvan lokalnih granica regije, a u KIC-u će široj publici pokušati objasniti što je za njih arhitektura, kako stvaraju dojmljive kreacije i što su osnovni postulati njihova djelovanja.

Kroz razgovor s voditeljom tribine Alenom Žunićem, i pitanjima iz publike stvara se dijalog kojim napokon i javnost izvan uže struke zainteresirana za kulturu izgrađenog prostora ima priliku pobliže upoznati neka od istaknutih imena naše arhitektonske scene.

Alen Žunić

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku