Predavanje

Arhitektonsko naslijeđe Podsuseda - stanje i mogućnosti

Autor/izvor: DAZ 18/10/2011

U četvrtK 20.10.2011. u 19h u DAZ-u je održano predavanje na temu Arhitektonskog naslijeđa Podsuseda koje je vodila Ivana Haničar Buljan. Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Najzapadnija gradska četvrt - Podsused danas je mnogima poznat tek kao naselje “iza Cementare“. Poslijednje tri godine lokalne udruge (EKO-2000) i stanovnici Poduseda organiziraju i sudjeluju u  Podsusedskim svečanostima kojima žele potaknuti svijest i brigu o kulturnim i povijesnim vrijednostima ovoga mjesta. Organizirana su brojna predavanja, radionice, okrugli stolovi, izdana je monografija i poštanska marka te postavljena poučna staza.
U prvom dijelu predavanja predstavit će se povijesni razvoj naselja. Nastao kao podgrađe srednjovjekovnog castruma Susedgrada u 13. st. značajniji razvoj doživljava krajem 19. stoljeća izgradnjom željezničke pruge 1862. i mosta 1884.
Osim kompaktnijih nizova prizemnica uokolo Podsusedskog trga naseljem dominira rahla izgradnja slobodnostojećih kuća s dvorištima i vrtovima.U razdoblju između dva rata Podsused je omiljeno zagrebačko izletište. Tada se grade i brojne vile, kvalitetni primjeri međuratne arhitekture (Planić, Strižić, Požgaj...). izgradnjom Aleje Bologne 1974., sportske dvorane 1987. te izgradnjom velikih trgovačkih centara u Podsusedskom polju značajnije je promijenjena struktura naselja.
Drugi dio predavanja prikazat će sustav mjera zaštite i intervencije unutar zaštićene povijesne jezgre Podsuseda te zaštićenih kulturnih dobara: kapele Svetog Martina i ruševine Susedgrada.  
Cilj predavanja je naglasiti današnje stanje arhitektonskog naslijeđa Podsuseda i mogućnosti njegove zaštite i obnove.


Podsused 1890.


Podsused 2009.

Ivana Haničar Buljan,

dipl. ing. arh., stručna savjetnica u znanosti,
pomoćnica ravnatelja
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
ihanicar@hart.hr
 
Rođena 1970. godine u Osijeku. Diplomirala 1996. godine na Arhitektoskom fakultetu u Zagrebu. Od 1996. stalno zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao stručna suradnica gdje sudjeluje u terenskim istraživanjima, izradi konzervatorskih studija i obradi planotečne građe. Voditeljica je arhiva Stjepan Planić pohranjenog u Institutu za povijest umjetnosti. U koautorstvu s Darjom Radović Mahečić priredila 2003. godine retrospektivnu izložbu Arhitekt Stjepan Planić – iz arhiva arhitekta.
Godine 2001. apsolvirala poslijediplomski studij Graditeljsko naslijeđe, a od 2006. polaznica je istoimenog doktorskog studija. Od 1995. do 1998. kao voditeljica Klub arhitekata DAZ-a organizira program rada Kluba (izložbe, predavanja, okrugle stolove, simpozije i radionice).
U razdoblju od 2008. do 2011. bila je članica Odbora za zaštitu baštine i prostora Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Od 2009.članica Organizacijskog odbora Podusedskih svečanosti
Objavila članke u časopisima Čovjek i prostor, Oris, Kvartal, Prostor te u Radovima Instituta za povijest umjetnosti. Bila je član uredništva ArhitektureČovjeka i prostoraŽivota umjetnosti i trenutno Kvartala. Stručni ispit položila 1999. godine. Posjeduje Dopuštenje Ministarstva kulture za obavljanje poslova zaštitite i očuvanja kulturnih dobara (istraživanje i proučavanje, dokumentiranje te izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta).
 

Ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe


Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je  seriju stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.

Odabir tema obuhvaća raznovrsnu problematiku rada na arhitektonskoj baštini kojim se želi osnažiti stručna platforma i pristup projektiranju i planiranju u najvrijednijim gradskim prostorima. Predstavljaju se realizirani projekti i projekti u pripremi s naglaskom na specifičnost svakog pojedinog slučaja te se diskutira o polazištima koja se baziraju na stručnim konzervatorskim principima, istraživanju i kompleksnom sustavu vrednovanja. Pokazat će se principi rada na pojedinačnim zaštićenim kulturnim dobrima i u zaštićenim ambijentima.

Predavanja su popraćena pitanjima o zakonskim procedurama i važećoj legislativi u domeni glavnih zakona (Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i Zakona o gradnji i prostornom planiranju) te drugih zakona i propisa. Tribina problematizira raskorak između metodologija rada na arhitektonskoj baštini koja je definirana međunarodnim stručnim kodeksima i njihove primjene u našim zakonskim dokumentima i praksi. Diskusije poslije predavanja doprinose formiranju stavova i radu na zaštiti arhitektonskog naslijeđa. Uz predavanja će se organizirati obilasci uz stručno vodstvo.
 
Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Rezultati

Rezultati natječaja za obalni pojas naselja Baška

04/02/2016

Društvo arhitekata Rijeke kao provoditelj i Općina Baška kao raspisivač, objavili su rezultate natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja obalnog pojasa naselja Baška.

Advent u Zagrebu

Anketa povodom Adventa u Zagrebu

23/12/2015

Tokom prosinca 2015. godine Zagreb je proglašen najboljom europskom Adventskom destinacijom u izboru organizacije European Best Destinations (EBD). DAZ je kroz svoju suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ) pokušao doprinijeti poboljšanju kvalitete javnog prostora grada tijekom Adventa, a u sklopu iste pripremili smo anketu u kojoj bi htjeli čuti vaš stav, sugestije i komentare.

Skrivena dvorišta

Zatvaranje adventskog kalendara

15/12/2015

19. i 20. prosinca pozivamo vas da nam se pridružite na 4. u nizu Adventskom dvorištu u Zagrebu u bloku Žerjavićeva 3 / Mihanovićeva 30/2, a o programu koji nas očekuje u posljednjem skrivenom dvorištu više saznajte u nastavku. 

Zadnji komentari

 


DAZ programi u 2014: Potpora:

               

 

 

Zlatni sponzor:

 

 

Srebrni sponzori:

 

Brončani sponzori:

 

 

  

 

Sponzori:

 

 

 Partner:

Potpora:

  

 

Sponzori:

  

  

 Medijski partneri:

 

 Pokrovitelji:

 

   

    

 

Potpora:

 

 

Partneri:

    

 

 

 

Sponzori:

 

  

    

 

    

 

Medijski partneri: