Natječaj

Arhitektonski natječaj za rekonstrukciju dijela središta Atene

Autor/izvor: DAZ 27/07/2012

Uprava za europske poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova obavještava zainteresirane da je zaklada Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation iz Atene, objavila arhitektonski natječaj za rekonstrukciju dijela središta glavnog grada Grčke.

Natječaj je rezultat ugovora o suradnji Zaklade Onassis s ministarstvima zaštite okoliša, energetike i klimatskih promjena te infrastrukture, prometa i mreža Helenske Republike, a ima za cilj realizaciju projekta Re-Think Athens – Towards a new city centre.

Natječajna dokumentacija raspoloživa je na internetskoj stranici (uz prethodnu registraciju najkasnije do 31. srpnja 2012.), na kojoj se ujedno mogu dobiti i sve eventualno potrebne dodatne informacije.
 
Natječaj je otvoren za sudionike iz zemalja članica EU i Europskog gospodarskog prostora (EEA), kao i zemalja koje su potpisale odgovarajuće sporazume u okviru Svjetske trgovinske organizacije (sažetak natječaja). Za eventualno dodatne informacije Ministarstvo predlaže obraćanje Veleposlanstvu RH u Ateni, koje je i dostavilo detalje o natječaju.
 
Cilj projekta je rekonstrukcije dijela središta Atene koji se proteže duž ulice Panepistimiou, između avenija Amalis i Patission, te njegovu transformaciju iz prometne u pješačku i tramvajsku zonu; funkcionalna, estetska i ekološka nadogradnja; ponovno oživljavanje komercijalnih, administrativnih i financijskih djelatnosti u središtu grada te isticanje povijesnog i kulturnog identiteta Atene.
 
Riječ je o dijelu grada u neposrednoj blizini antičkih spomenika i arheoloških nalazišta koje godišnje posjećuju stotine tisuća turista, a koji je tijekom proteklog desetljeća znatno nazadovao i postao mjesto okupljanja ilegalnih useljenika i narkomana.
 
Zbog sigurnosnih rizika (visoke stope kriminala te stalne prijetnje prosvjedima i pobunama) brojni komercijalni prostori te institucije koji su bili u njemu smješteni su zatvoreni ili premješteni na druge lokacije.
 
Realizacija natječaja predviđena je u dvije faze; prva faza – izrada idejnog rješenja – započela je u ponedjeljak, 21. svibnja, 2012., a rok za podnošenje prijedloga je petak, 7. rujna 2012.
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova napominje kako će Zaklada Onassis sve nacrte i studije koje proizvedu nagrađeni kandidati bez naknade donirati grčkoj državi, koja tako na kraju postaje krajnji korisnik i vlasnik.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: